Томислав Дончев: Енергийни експерти от САЩ идват за проекта АЕЦ "Белене" - pleven.utre.bg

Томислав Дончев: Енергийни експерти от САЩ идват за проекта АЕЦ "Белене"

05 декември 2019, 12:31 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    БНТ, кадър

Това е сериозна предпоставка Америка да има роля в изграждането на проекта, смята вицепремиерът

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в предаването "Още от деня" по БНТ, че американските енергийни експерти идват основно за проекта АЕЦ "Белене".

"Това е за новите възможности в сферата на енергетиката, специално в сферата на ядрената енергетика. Идват основно за проекта АЕЦ "Белене", доколкото част от разговорите бяха за възможно американско участие. Знаете, че има отворена процедура за избор на инвеститор на АЕЦ "Белене", има американска компания, която кандидатства по процедурата, т.е. е подала документи. Като продължение на всичко, което се е случило, е хубаво техни експерти да се запознаят на място със съоръжение, с площадка, с оборудване. Освен цялата писмена информация, да го видят с очите си и ще имаме разговори, и то сериозни", коментира Дончев, допълвайки, че това е сериозна предпоставка Америка да има роля в изграждането на проекта.

"Предстои съвсем скоро да бъде обявена т.нар. "къса листа" от компании, които ще продължат участие в процедурата и мисля, че до средата на следващата година трябва да имаме избран инвеститор, с който ще работим за изграждането на тази централа", добави Дончев. Коментари (1)

Потребител
ясно е
всичките чужди иксперти искат да откраднот руски тайни!
щото монтажа на ядрени реактори не става с електроди купини от магазина!
и спирането на аец козлодуй е било амириканск и експерти да вземат проби от метала на реактора!!
сега нищо чудно пак да пробият дупки и да кажат,не стаа!!!
05 декември, 18:10 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета