МЗХГ и МОН обявяват конкурс "Моето стопанство" - част от кампания "Супер фермер"

Крайният срок за подаване на заявления за участие е до 31-ви март

До 31 март 2020 г. учениците, обучаващи се по специалности от професии от професионално направление "Растениевъдство и животновъдство" от XI и XII клас, могат да представят своите идеи за стартиране на бизнес в областта на земеделието – в конкурса "Моето стопанство", организиран от Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с Министерство на образованието и науката. Конкурсът е част от съвместната кампанията на двете министерства - "Супер фермер", която има за цел да подкрепи младите хора, като им се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна, както и да се осъществи връзка между учениците и бизнеса.

Заявление за участие в него може да подаде всеки, който предстои да завърши професионално образование от професионалното направление "Растениевъдство и животновъдство". За участие е необходимо да се попълни заявление, което да съдържа - имена и данни на ученика, както и кратко описание с представяне на идеята, което да не бъде повече от 3 страници.

За победителите в конкурса са предвидени награди. Те ще бъдат отличени от жури, в което ще участват представители от Селскостопанска академия, Националната служба за съвети в земеделието, Министерство на образованието и науката и външен експерт.

При оценяването ще се следи дали проектите отговарят на следните критерии:  избор на тема на идейния проект и формулиране на идеята; обосновка на идеята, която включва: актуалност и реалистичност на идеята (проучване/анализ на пазара във връзка с реализацията на проектната идея); внедряване и използване на иновации (какви иновации, обосновка за новостите, както и с какво биха допринесли за конкурентостта и налагането на идеята на пазара на труда); използване и/или въвеждане на дейности и методи за опазване на околната среда или за хуманно отношение към животните (идеята и нейното реализиране, какви методи за опазване на околната среда въвежда, пряк ефект от реализирането й с обосновка, както и за хуманното отношение към животните); социален ефект - разкриване на работни места и интеграция на хора с увреждания (колко работни места ще бъдат разкрити, какви хора ще бъдат привлечи за реализирането на проектното предложение, с приложена аргументация).

Крайният срок за подаване на заявления за участие е до 31-ви март на e-mail: [email protected] , победителите ще бъдат обявени на официална церемония в края на кампанията.

В първия етап на кампания повече от 330 ученици от 20 професионални гимназии посетиха стопанствата на 25 бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), от 13-ти области на страната (Велико Търново, Благоевград, Бургас, Добрич, Русе, Разград, Варна, Плевен, Силистра, Стара Загора, Ловеч, Търговище и Хасково). Децата, обучаващи се в средния курс на обучение, учат в направленията – фермер, механизатор на селскостопанска техника, агроекология и др. Те се запознаха от близо с дейността на земеделски производители, които работят и се развиват сферата: по отглеждане на етерично-маслени култури (лавандула, рози и др.), на трайни насаждения (орехи, круши, сливи, бадеми, лешници, череши и др.), зърнопроизводството (пшеница, лимец, слънчоглед, царевица за силаж и др.), зеленчукопроизводство (оранжерийно отглеждане на краставици) и в животновъдството - овцеферми, кравеферми и птицеферми.

По време на практиките учениците се запознаха с основните етапи и фази на развитие при културите, както и с почвено-климатичните условия, които са подходящи за отглеждането им. На място, в животновъдните обекти те имаха възможност да видят и да участват в базисни процеси по отглеждане на животните като например: като система за доене, подвижна ясла за двустранно хранене, за поене на животните и др. Учениците разгледаха и се запознаха и с нова и модерна селскостопанска техника, закупена по Програмата, която се ползва от бенефициентите в дейността на стопанствата им.

Вторият етап на кампанията, с посещения на фермери по ПРСР (2014-2020 г.), ще се реализира в периода от края на м. февруари до април 2020 г.

Повече информация за кампанията и конкурса може да намерите на следния интернет адрес - https://www.mzh.government.bg/bg/kontakti/konkurs-moeto-stopanstvo/