Почетният консул на Йордания у нас посети Плевен

Плевен ще бъде деветият град у нас, който ще бъде побратимен с град в Хашемитско Кралство

Н. Пр. д-р Хасан Бармауи, почетен консул на Хашемитско Кралство Йордания, бе на посещение в Плевен по инициатива на председателя на ПП АБВ Румен Петков и със съдействието на Анастас Терзобалиев, съветник по отношенията с арабските страни.

В рамките на визитата консулът посети Медицинския университет, където се срещна с ръководството на учебното заведение. Д-р Бармауи се запозна със съвременните медицински технологии и учебните програми в различни направления, включително и с тези, които се преподават и на английски език. Медицинският университет в Плевен обучава студенти от над 40 различни държави. Ръководството на университета получи покана от д-р Бармауи за визита в столицата Аман, където пред представителните институции там да бъдат представени възможностите за обучение на йордански студенти, както и възможността за взаимодействие между двете държави в областта на здравеопазването.  

Н. Пр. д-р Хасан Бармауи се срещна и с кмета на Плевен Георг Спартански, където консулът представи проектомеморандум за побратимяване на Плевен с третия по големина град в Кралство Йордания – Зарка. Двата града в бъдеще ще се сътрудничат в различни направления, като икономика, култура, земеделие, туризъм, промишленост и образование. Споразумението се очаква да бъде подписано в началото на следващата година, след което се планира организирането на бизнес форум, като следваща стъпка на взаимодействие. На събитието, което ще е с подкрепата на ПП АБВ и председателя Румен Петков, ще бъде представен и пакет от инициативи от наша страна към йорданския бизнес, като фактор за увеличаването на търговското салдо на двете държави.

С усилията на почетния генерален консул, Плевен ще бъде деветият град у нас, който ще бъде побратимен с град в Хашемитско Кралство.