Реплика на Възпоменателно знаме за освобождението на Плевен подаряват на РВИМ - pleven.utre.bg

Реплика на Възпоменателно знаме за освобождението на Плевен подаряват на РВИМ

06 декември 2019, 09:15 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

То е ушито от г-жа Райна Стефанова

На 6 декември 2019 г. в 11.30 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” г-жа Райна Стефанова ще връчи на Регионален военноисторически музей – Плевен ушито от нея знаме - реплика на Възпоменателно знаме за освобождението на Плевен.

Оригиналното знаме е изработено от плевенчани по повод освобождението на Плевен на 10 декември 1877 г. Победата при Плевен има решаващо значение за победоносния край на Руско-турската война 1877 – 1878 г.

Гражданите на Плевен подаряват Възпоменателното знаме на Плевенска № 16 пеша дружина през ноември 1878 г. Командирът на дружината иска разрешение да получи знамето за знаме на дружината, получава разрешение знамето да се използва само като почетен знак, на който не се отдават военни почести. Знамето е прибрано в двореца преди връчването на формените знамена на дружините. Плевенска № 16 пеша дружина е формирана в Плевен през август 1878 г., подчинена е на западния военен отдел. От 21 декември 1879 г. дружината се установява на гарнизон в Шумен, от януари 1881 г. се премества в Провадия, а от август – във Варна. От 1884 г. влиза в състава на 8-ми пехотен Приморски полк.

Днес оригиналното Възпоменателно знаме за освобождението на Плевен се пази във фонда на Националния военноисторически музей в град София.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета