Нито 1 килограм от пилешкото месо със салмонела не е стигнал до потребителя

Това увери министърът на земеделието Десислава Танева

Нито един килограм пилешко месо със салмонела не е достигнал до крайния потребител. Това увери министърът на земеделието Десислава Танева във връзка с внесеното у нас месо от Полша, съобщава tribune.bg.

„Месото е било закупено от различни оператори, които го предоставят за съответна преработка, с цел реализация на пазара и достигане до потребителя, но преработката е термична. В този смисъл риск за здравето не съществува. Всичко налично, което е в мрежата, след незабавна проверка е иззето“, посочи Танева.

109 тона от месото са иззети, съобщи още министърът на земеделието.

„Получени са не 16, а общо 17 сигнала по системата за уведомяване на Европейската комисия за наличия в мрежата на охладено пилешко месо с произход Полша. Тези  нотификации засягат няколко страни, където полският производител е продал своята стока. Първият сигнал постъпва края на март месец“, заяви още тя.

Министърът обясни, че тъй като тази стока не е за директна консумация, а за преработка, такива са правилата, че не се уведомяват публично потребителите.

Тя посочи, че 10 от нотификациите са пристигнали след 29 октомври тази година. 15 от тези сигнали касаят един и същ полски производител.

„БАБХ е изпратила до контролния орган по храните в Полша съответната информация за проверка, тъй като става въпрос за един и същи производител. Тези нотификации не засягат само България. Продукт на този полски производител е продаден поне в още седем европейски страни. Ние не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, които са закупили тази стока“, посочи министърът на земеделието, храните и водите.

Танева обясни, че Министерството няма правомощия да забрани на производителя да внася в България месо. Това може да  го направи полският орган на храните, който да постави своите изисквания на производителя и БАБХ го е информирала за това.