1,8 млрд. лв. през настоящия програмен период са за ВиК инфраструктура

МРРБ разработи прединвестиционни проучвания за 14 области

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработи регионални прединвестиционни проучвания за 14 области - Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. Те дадоха изчерпателни и актуални данни за състоянието на мрежата, за качеството на водата, за наличните водни ресурси, за населението и неговите потребности. Проучвания има и за Смолян, като пилотен от предходния програмен период, и за Столична община. Така се дефинираха проекти, с които ВиК операторите кандидатстваха за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. на обща стойност 1,8 млрд. лева. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Проектите ще бъдат осъществени през настоящия програмен период, а проектът за Смолян е вече в изпълнение. Чрез тях ще се постигне съответствие с европейските директиви в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води в агломерациите над 10 000 е.ж.

Регионалният министър Петя Аврамова обаче заяви, че предоставените безвъзмездни средства няма да успеят да покрият всички нужди за цялата страна, които възлизат на 11 млрд. лв., както за постигане на съответствие с параметрите за отвеждане и пречистване на отпадъчни води, така и за качество на питейните води и цялостна подмяна на водопроводната мрежа за постигане на ефективност на системите.

Предстои МРРБ да обяви процедура за избор на изпълнители за изготвянето на още 6 регионални прединвестиционни проучвания в новоконсолидираните области - Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково. Дефинираните в тях нужди от инвестиции ще бъдат финансирани през следващия програмен период 2021-2027 г.

Министър Аврамова съобщи още, че Министерството с по-ограничен ресурс финансира и по-малки обекти от ВиК инфраструктурата там, където е необходимо. По думите ѝ в бюджетната рамка 2020-2022 г. са заложени 73 млн. лв..

Петя Аврамова е поискала пълна информация за мерките, които трябва да бъдат предприети във връзка с липсата на вода в пернишкия кв. „Църква“. Тя съобщи, че досега кварталът се е захранвал от помпена станция в пречиствателната станция за питейни води чрез помпи с дебит 100 л/сек. Дружеството е преценило, че това ще създаде голям проблем за целия Перник при ограничения в момента дебит до 350 л/сек. По тази причина е направено ново подвързване на кв. „Църква“ от „Кладница“. Екипите са по трасето, за да установят защо след като това е направено няма вода към квартала, посочи тя. Министърът обърна внимание, че по-притеснителен в момента е намалелият през последните два дни приток към язовира.