Борисов иска закон за партийната субсидия, 8 лв. на глас е само временно

Не можехме да приемем бюджета, другите парламентарни групи се интересуват само от субсидиите, заяви премиерът

Премиерът Бойко Борисов няма намерени да остави партийните субсидии в размер на 8 лв. на глас. Това беше заявено от него преди министрите от кабинета, информира tribune.bg.

"Ние сме против, след проведен референдум, да се увеличават партийните субсидии. В парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието на парламента. Наложиха се разговори с финансовия министър и Валери Симеонов, защото нямахме кворум да приемем бюджета. След като гласувахме субсидиите, 30 точки бяха приети за 1 час. Оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват само от субсидиите”. Това разказа в началото на днешното извънредно правителствено заседание министър-председателят Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не скри, че са подкрепили предложението на БСП под натиск и заплаха бюджетът да не бъде приет изобщо – нещо, което е нямало как да се позволи.

Борисов попита на каква база е определена цената от 8 лв. на получен глас и поиска да се създадат правила за какво да бъдат харчени тези пари.

„Колко да е субсидията? Искам да се върнем на този дебат. Както и за какво да се харчи субсидията. Може да са 5 лв., може да са 7, може да са 30, Горанов да направи анализ. Този див популизъм – оставете ги партиите без финансиране, води до диктатура, рано или късно“, предупреди премиерът.