Държавните горски стопанства предоставят 10 000 елхички за благотворителна кампания

5 лева от всяко закупено дръвче, ще бъдат дарени за покриване нуждите на семейства с репродуктивни проблеми

"Държавните горски стопанства предоставят 10 000 елхички за благотворителната кампания "Посади надежда". 5 лева от всяко закупено дръвче, ще бъдат дарени за покриване нуждите на семейства с репродуктивни проблеми“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на официалното стартиране на кампанията.  

Тя допълни, че в 38 пункта в страната ще се продават живи елхичките като част от благотворителната кампания. Това е третата поредна кампания за закупуване на живи елхички, като през 2015 г. в името на каузата са били закупени елхи от 1 200 граждани, а през 2016 г. – от 3 000. Инициативата, с която се призовават гражданите да купят коледните дръвчета, пролетта ще продължи с кампания по засаждането им. 

На стартирането на кампанията присъства българският еврокомисар Мария Габриел. Според нея, кампанията има две много силни послания. Първото е, че науката дава живот, второто за важността от опазване на околната среда. „Тази седмица Европейската комисия ще публикува първата си комуникация по отношение на зеления пакт. Днес повече от всякога имаме нужда всички заедно да отправим силно послание за това да пазим околната среда, затова си пожелавам тези горички на надеждата да са символ на това как нашето поколение да има за грижа не само да предвижда бъдещето, а най-напред да го прави възможно за децата ни“, каза еврокомисарят. 

Партньор в кампанията "Посади надежда" е Фондация "Искам бебе". По думите на основателя й Радина Велчева, към момента в България двойките с репродуктивни проблеми са 145 хиляди. "Тази кампания е извън държавното финансиране, остават т.н. донорски програми. Средствата необходими за процедура с донорска яйцеклетка варира от 5 до 10 хил. лева. Между 30-40 хил. са семействата, които не могат да имат деца със собствена яйцеклетка. С настоящата кампания част от тези семейства ще могат да сбъднат мечтата си за детенце“, категорична беше Велчева. 

В кампанията участва и Сдружение "Аутизъм днес". Председателят Владислава Цолова от своя страна каза, че кампанията на МЗХГ „Купи жива елхичка, помогни на дете с аутизъм“  през 2015 година е помогнала за развитието на центъра и на деца с подобни проблеми.

Адресите на пунктовете в Плевенска област, от които могат да бъдат закупени живи елхи от граждани в подкрепа на дейността на Фондация "Искам бебе":

гр. Никопол - "Държавно горско стопанство Никопол" – ул. „Васил Левски“ № 27 от 09.00 до 18.00 часа /обикновен смърч, сребрист смърч и кавказка ела/

гр. Плевен - "Държавно горско стопанство Плевен" – ул. „Сан Стефано“ № 37 от 08.00 до 18.00 часа /обикновен смърч/