Министерството на отбраната отличи Сдружение "Младежки гвардейски отряди"

Дейността на сдружението продължава в дух на патриотизъм и родолюбие

Военнослужещи от резерва и запаса и български граждани бяха наградени със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на началника на отбраната генерал Андрей Боцев за принос към военно-патриотичното възпитание, укрепването на сигурността и отбраната на страната и за осъществяване на военно-патриотична дейност. Това стана на традиционната предколедна среща на ръководството на Министерството на отбраната с членове на военно-патриотичните съюзи, сдружения и организации, която се проведе в Централния военен клуб в София.

Наградите връчиха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

Сред отличените е и Сдружение "Младежки гвардейски отряди". Д-р Денислава Ангелова, инициатор за създаването на ученически гвардейски отряди и оркестри в цялата страна, получи награден знак "За вярна служба под знамената – Дамски кръст" II степен, а Йорданка Чавдарова, по чиято идея е сформиран първият ученически гвардейски отряд “Ботеви потомци" към ЕГ „Христо Ботев” - Кърджали, бе наградена с грамота.

От Сдружението приемат наградите не като персонални отличия, а като награда за всички, които положиха усилия тази инициатива да се реализира в 7 отряда и 2 оркестъра през 2018 и 2019г. Младежки формирования има вече в Кърджали, Плевен, Смолян, Бургас, Батак, Айтос и Горна Оряховица.

Дейността на сдружението продължава в дух на патриотизъм и родолюбие - предстои сформирането на два нови отряда, лагер и парад.