Отдадохме почит на загиналите за Освобождението на Плевен (Снимки)

Тържественият ритуал започна с панихида

Плевен отбелязва днес 142 години от паметния 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

Тържественият ритуал започна с панихида, отслужена от Негови Високопреосвещенства Плевенския митрополит Игнатий, Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна църква и плевенски свещеници. На паметния ритуал на пл. „Възраждане” присъстваха народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, представители на дипломатическия корпус, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, бивши кметове на Плевен, представители на държавни и обществени институции, политически партии, делегации от побратимените Ростов на Дон, Русия, от Плоцк, Полша, от Браила, Румъния, военнослужещи от Българската армия, стотици плевенчани и гости на града. 

В памет на загиналите за Освобождението на Плевен бяха поднесени венци и цветя. Присъстващите запазиха и минута мълчание, информират от пресцентъра на общината.