16 декември: На днешната дата... - pleven.utre.bg

16 декември: На днешната дата...

16 декември 2019, 06:10 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Уикипедия

    Бурски военен отряд от времето на Бурските войни

955 г. – Започва понтификатът на папа Йоан XII.

1653 г. – Оливър Кромуел става лорд-протектор на Англия, Шотландия и Ирландия. 1740 г. – Избухва Войната за австрийското наследство.

1773 г. – В израз на протест срещу водената от британското правителство данъчна политика, американски търговци изхвърлят голямо количество чай в залива на Бостън, което става известно като Бостънско чаено парти.

1838 г. – В Южна Африка се състои кървава битка между армията на племето Зулу и белите заселници – Бури.

1880 г. – В Южна Африка започват бурските войни, в които Великобритания цели установяване на контрол върху териториите Трансваал и Орания, заселени от 70 години с бури.

1911 г. – Руал Амундсен достига Южния полюс.

1920 г. – България става член на Обществото на народите.

1934 г. – Официално са завършени и осветени сградите на ректората и библиотеката на Софийския университет.

1943 г. - Втората световна война: Италианските войски обединени в Първа моторизирана бойна група командвана от генерал Виченцо Дапино разгромяват германските войски в започналата на 8 декември Битка за Монте Лунго северно от Неапол.

1944 г. – Втората световна война: Започва германска офанзива в планинската област Ардени.

1971 г. – В резултат на Индо-пакистанската война армията на Пакистан се изтегля от Бангладеш, което е начало на процеса на независимост.

1971 г. – Бахрейн получава пълна независимост от Великобритания и престава да бъде неин протекторат – денят се чества като Ден на нацията и национален празник.

1981 г. – По време на военното положение в Полша жандармерията и специалните служби атакуват мина Вуек, загиват 9 демонстранти и 21 са ранени.

1989 г. – В Тимишоара (Румъния) избухват бунтове против диктатурата на Николае Чаушеску.

1991 г. – Казахстан обявява независимост от Съветския съюз.

1991 г. – Полша, Чехословакия и Унгария подписват договор за сътрудничество с ЕС.

1997 г. – В Япония бива излъчен епизод на Покемон - Електрическият воин Поригон, който кара 700 японски деца да страдат от припадъци и повръщане. Този епизод не е излъчван никога повече и е включен в рекордите на Гинес като анимационното филмче, което може да увреди здравето ти най-жестокоКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета