Един от пострадалите при инцидента край Козлодуй е настанен в болница в Плевен

Той е със счупване на двете бедра и с няколко фрактури на ребра

Рухнало метално скеле е довело до фаталния инцидент на строителната площадка на хранилище за радиоактивни отпадъци край Козлодуй, предаде БНТ. Инцидентът няма никакво отношение към радиоактивната и радиационна безопасност - става въпрос за трудова злополука.

Купчина железа от арматурата е паднала върху строителни работници. На площадката, която се намира в землището на село Хърлец, няма радиоактивни отпадъци, тъй като тя все още не е в експлоатация. Строежът е в твърде ранен етап - все още на кота нула. В момента работата на място е спряна и се извършват редица проверки. Такива всъщност са правени и преди инцидента, констатирани са нарушения, но те са били отстранявани - увери изпълнителният директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Предприятието е само възложител на обекта, а изпълнител е германо-български консорциум. Екип на консорциума вече пътува от Германия към България, за да се запознае със ситуацията на място.

При инцидента загинаха двама строителни работници, а други двама бяха ранени. Единият от пострадалите е транспортиран в болницата в Плевен, другият вече си е вкъщи. 41-годишният пациент, приет в Плевен, е без опасност за живот. Той е със счупване на двете бедра и с няколко фрактури на ребра.