Водата в Плевен може да поскъпне с 3% - pleven.utre.bg

Водата в Плевен може да поскъпне с 3%

17 декември 2019, 16:24 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Новите цени трябва да влязат в сила от началото на следващата година

Поскъпване между 1 и 9% на цената на водата в 24 града у нас обсъди днес Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Новите цени трябва да влязат в сила от началото на следващата година, информира tribune.bg.

"Ежегодно цената на водата се увеличава, но не се увеличава качеството. Сигналите до омбудсмана лавинообразно нарастват”, коментира Нина Бояджиева, началник отдел към Институцията на  омбудсмана.

Георги Христов от гражданско движение „Днес” подчерта, че няма стока или услуга, в която да няма вода.

"Всички цени на други продукти и услуги ще се увеличат двойно и тройно”, предупреди Христов.

За Кърджали КЕВР предлага най-голямо поскъпване на водата - с 9 на сто. 7-процентно е увеличението за София, Видин и Русе. С 4 до 6 на сто по-скъпо ще плащат в Габрово, Сливен, Смолян, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен. В други 10 града, сред които и Плевен, се очаква цената на водата да се увеличи между 1-3%.

"КЕВР не е социална институция. Нашата роля е да изчислим на база данни от НСИ прага на растеж на цените, т.нар социална поносимост”, защити се директорът на дирекция ВиК  към КЕВР Ивайло Касчиев.

След обсъждането Комисията трябва да излезе с окончателно решение за вдигането на цените, което най-вероятно ще стане между Коледните и Новогодишните празници. Окончателно с колко ще поскъпне водата трябва да стане ясно до края на декември.

Етикети
водаПлевен


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета