Очаква се изключително засилен трафик през предстоящите няколко почивни дни

Институциите отправиха призив към хората да не надценяват собствените си възможности и да бъдат внимателни на пътя

Преди поредицата от почивни дни, много хора ще предпочетат да пътуват при първа възможност. Това ще доведе до голямо струпване на превозни средства – както очакваме най-вече в утрешния ден и по-малко в понеделник вечер. Тук е мястото да напомня, че статистически най-много инциденти стават в дните петък и неделя, когато трафикът е изключително засилен. Затова искаме да призовем хората да не надценяват собствените си възможности и да бъдат внимателни на пътя. Това подчерта Малина Крумова, председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по време на представяне на предприетите мерки от ангажираните институции преди празниците.

Всички бързаме да тръгнем за мястото, на което ще бъдем за празниците. Може да е останал някой телефонен разговор или важен e-mail, който очакваме. За да не губим допълнително време решаваме, че можем да реагираме докато пътуваме, но само 3 секунди отклонено внимание са достатъчни, за да настъпи тежък инцидент“, подчерта Малина Крумова. Тя призова хората да не използват мобилните си телефони докато шофират и припомни посланието на ДАБДП – „Пиши, когато стигнеш“.
Внимание бе обърнато и на употребата на алкохол преди шофиране. Средно на година в Европейския съюз 5000 души загиват в пътни инциденти, причинени следствие на шофиране след употреба на алкохол. “Призивът ни към всички хора е когато празнуват да не сядат зад волана. Няма приемливо количество алкохол, когато ще шофираш“, каза още председателят на държавната агенция.

Институциите информираха, че се очаква изключително засилен трафик през предстоящите няколко почивни дни, насочен както към курортите ни, така и към граничните контролно-пропускателни пунктове и призоваха пътуващите на предвидят необходимото им време за достигане на крайната дестинация и да се въоръжат с търпение.

В брифинга участие взеха старши комисар Тодор Гребенаров, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“, Бойко Рановски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Иван Досев, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и представители на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Националния координационен център за безопасно движение по пътищата.