Живеещите на първите етажи да обърнат по-голямо внимание на защитата на своите жилища

Криминалисти предприемат мерки за ограничаване на домовите и джебчийските кражби през празничните дни

За гарантиране на спокойствието на хората и за противодействие на криминалната престъпност, в частност на джебчийските и домовите кражби, и на грабежите, през празничните дни са предвидени специализирани полицейски операции. Най-рисковите районите ще бъдат обезпечени и с цивилни служители. 

Живеещите на първите етажи да обърнат по-голямо внимание на защитата на своите жилища, съветват от МВР. Апелът към гражданите е да бъдат бдителни и когато забележат съмнителни лица, своевременно да сигнализират на органите на реда.

Данните сочат, че като цяло домовите и джебчийските кражби бележат спад. От 1 януари до края на месец ноември тази година са регистрирани 5093 случая на домови кражби. За същия период на миналата година броят им е бил 6219. В същото време има и 4% ръст на разкриваемостта. За същия период са регистрирани 915 джебчийските кражби срещу 1366 за миналата година. Според анализа, занимаващите се с този вид престъпна дейност са насочили повече вниманието си към масовия градски транспорт и по-малко към големите търговски обекти.