Ако си дал от себе си, не си живял напразно: 16 години без големия Емил Димитров (Видео)

Плевен Лайф

30-03-2021, 08:25

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Популярни звезди пеят за паметник на Емил Димитров в Плевен

Да се подготви документацията за национален конкурс за паметник на Емил Димитров, разпореди кметът

Емил Димитров оживява в нов спектакъл

Общината получава безвъзмездно гилзи за паметника на Емил Димитров

Последната мечта на Емил Димитров оживява в музикален спектакъл

Коледен благотворителен бал "Една вечер за Емил Димитров" организират в Плевен

Изключителен интерес към благотворителния бал "Една вечер за Емил Димитров"

Плевен събра още 7000 лева за паметник на Емил Димитров

Целта е изпълнена: Недостигащите средства за паметник на Емил Димитров са събрани

Кметът благодари на Ротари клуб за помощта при набиране на средства за паметника на Емил Димитров

10 песни, с които да си спомним Емил Димитров (Видео)

Песните и музиката му са живи и продължават да вълнуват истински

На днешната дата през 2005 г. ни напусна идолът на няколко поколения българи Емил Димитров. Песните и музиката му са живи и продължават да вълнуват истински, за тях времето и годините нямат значение. Oбичта на хората към Емил също e жива. Той е легенда и никога няма да бъде забравен.

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в Плевен в семейството на Димитър Димитров (илюзиониста Мити, бивш кинооператор на неми филми) и Анастасия Димитрова (мадам Сизи, асистентка на мъжа си). Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика, започва да композира с акордеона си, участва в училищни пиеси.

1959 г. - Получава втора награда на Второто общобългарско състезание за изпълнители и инструменталисти за изпълнението му на акордеон на "Унгарската рапсодия" от Лист.

1960 - Приет е да учи актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", но не след дълго напуска и започва музикалната си кариера. На 17 ноември е първият концерт, в който участва - в БИАД, с водещ Коста Цонев и изпълнители Мария Косева, Лиляна Кисьова, Видин Даскалов и др. На 24 декември в кино "Петър Берон" представя пред публика авторската си песен "Арлекино", акомпанирайки си на акордеон.

1962 - "Арлекино" печели награда на Международния фестивал в Сопот (Полша), която е и първата международна награда за българска песен.

1965 - Излиза първата му самостоятелна дългосвиреща плоча, която е и първата самостоятелна дългосвиреща плоча на естраден изпълнител в България. Продадени са рекорден брой копия от нея.

1968 - Изнася концерт на стадион "Динамо" в Москва пред 80 000 души. Гастролира и в Куба заедно с Йорданка Христова.

1969 - Започва да изнася концерти и във Франция.

1970 - Излиза плочата му, започваща с най-големия му хит - "Моя страна". Не след дълго я записва и на френски, немски, италиански, испански и др. и тя става европейски хит под името "Моника".

1972 - Заедно с Богдана Карадочева, оркестър "Балкантон" и сестри Кушлеви изнася в Париж близо 30 концерта под името "Шоу булгар" в театър "Ейропен". Във Франция записва в студията "Пате Маркони", "Барклей", "Ривиера", "Орфеюс". В края на годината песента "Джулия" става супер европейски хит, като заема челни места в много европейски класации.

1980 - Провежда се гала спектакъл в зала "Универсиада" в чест на 40-ия му рожден ден и 20-годишнината от началото на творческата му кариера. В него взимат участие и Васил Найденов, Маргарита Хранова, група "Сигнал" и др. На концерта му е връчена и Златна плоча за особен принос към естрадната музика. Тя е първата в България Златна плоча, връчена на естраден изпълнител.

1990 - Получава отличието "Екселанс Ейропен".

1995 - Излиза първият му компактдиск - "Дива самодива".

1999 - Получава тежък мозъчен инсулт, който го отделя от сцената.

2002 - Неговите колеги и приятели успяват да съберат пари и да организират бенефисен концерт през април. Така още веднъж го връщат на голямата сцена, където излизат Йорданка Христова, Лили Иванова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов, Панайот Панайотов, Борис Годжунов, Кристина и Михаил Белчеви и др.

На 30 март 2005 г. Емил Димитров ни напусна завинаги.