Излезе календар за 2020 г. със 100-те най-знакови инвестиции за Плевен за последните 20 години

Календарът е част от проекта „реВизията на Севера“

Луксозен календар за 2020 г. със 100 -те най-значими инвестиции в сгради с обществена значимост, които видимо промениха Плевен и региона през  последните 20 години излезе от печат в навечерието на новата година.

Календарът е част от проекта „реВизията на Севера“, чиито автор е журналистът Силвия Златкова.

Печатното попълнение е продължение на познатата ретроспективна изложба „реВизията на Севера – реализации от Плевен и региона“ и прави общ преглед с имиджово представяне чрез фотографии на ключовите инвестиции. В специално оформена легенда се дава информация за авторите на реализираните сгради – архитектите, които стоят зад тези проекти.

Отпечатването на календара стана възможно с подкрепата на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Плевен, Съюза на архитектите в България – Дружество Плевен и първия частен инвеститор в сферата на здравеопазването за града и региона – секторът, оформящ инвестиционния профил на община Плевен - ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика“.

Ретроспективният календар дава хронологията на инвестициите в различните сфери за видовете сгради: здравеопазване, производствени и складови, офисни, смесени, специализирани, търговски, хотелски, инфраструктурни сгради и съоръжения.

Показани са както първите, така и най-новите сгради, построени за последните 20 години. Особено място е отделено на търговските сгради, които са разделени на три подгрупи, пред вид най-голямата динамика на инвестициите за периода при този тип сгради. На отделни страници са представени хранителните, автомобилните, мол-овете и нехранителните вериги, като при всеки от видовете сгради е поставен акцент или няколко такива на най-мащабните вложения.

„Любопитна, но съществена и важна подробност е, че първият инвеститор за 20-годишния период 1999 -2019 ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика“ се оказва в редиците на най-новите, със свежи инвестиции в сектор здравеопазване с изграждането на Болница за продължително лечение и роботизирана неврорехабилитация, с. Тученица, Община Плевен. Тази фактология е в подкрепа на основната цел на проекта, а именно: да  акцентира на инвестициите, доказали своята устойчивост във времето“, споделя авторът на проекта Силвия Златкова.

Цялостният дизайн на 14-страничния календар е дело на младата графична дизайнерка Анита Рупова.

20 изминали години…

Как се промени Плевен и региона за този период? Кои са най-мащабните и ключови инвестиции, най-характерните и запомнящи се вложения, най-големите инвеститори, които създават нови работни места? Все интригуващи и важни въпроси за развитието на всеки регион. Провокирана от реално случващи се инвестиции,  отговорите на тези въпроси се опитах да събера в пилотната експозиция „реВизията на Севера – реализации от Плевен и региона“, която бе подредена на пл. „Възраждане“ от 7 до 27 октомври 2019 г. , между двата професионални празника на архитектите - Световния ден на архитектурата и на строителите – Димитровден. За първи път бе представена в обобщен вариант инвестиционната история след Прехода с ключови реализации на сгради с обществена значимост за периода 1999 – 2019 г., осъществени от инвеститори, архитекти, строители. Изложбата показа 100-те успешни и знакови инвестиционни проекта от Плевен и региона, направи ретроспекция на реализираните инвестиции, постави фокус върху по-мащабните реализации с важно обществено значение.

Основна цел на проекта „реВизията на Севера“ да е да покаже реализираните инвестиционни проекти доказали своята устойчивост във времето, като направи един различен прочит на по-слабо развитата част от България - регионът с потенциал за развитие, на който залагат все повече инвеститори, да представи Северът такъв, какъвто е!

„реВизията на Севера“  с наградата на СБЖ „Северно ехо“ за 2019 г.

Само преди дни, на 18 декември, на тържествена церемония в пресклуба на БТА в Плевен авторът на проекта „реВизията на Севера“  Силвия Златкова получи високо годишно отличие на плевенското Дружество на Съюза на българските журналисти „Северно ехо“ за 2019 г. за журналистическия си проект и за доказано професионално присъствие през 2019 г. Връчи й го кметът на община Плевен Георг Спартански.

Тази награда тя посвети на хората, които стоят зад 100-те показани в експозицията реализирани проекти – инвеститори, архитекти, строители. Това са над 30 архитекти от Плевен и региона, над 20 от страната, техните инженерни екипи, на водещите строителни компании, реализирали тези проекти.

На коледното тържество за архитекти и приятели в клуб Десизо Монни всички присъстващи получиха екземпляр от календара, като това е предвидено за всички членове на архитектурната колегия в Плевен.

Идеята на автора на проекта е копие от лимитирания календар ексклузивно да получат и всички инвеститори, допринесли за видимата промяна на региона, всички партньори, благодарение на които стана възможна реализацията на изложбата, а така също ключови ведомства, администрации, браншови структури, Регионалният исторически музей, Държавен архив и, разбира се, журналистите от местната гилдия.