Спортният министър: Ивет Горанова показа, че нищо случайно няма в нейните успехи

"Побеждавала е всички в категорията, като това е надежда, ако стигне до олимпиадата", отбеляза Красен Кралев

Годината бе добра, но имаме още много потенциал, заяви министърът на младежта и спорта в интервю пред „24 часа“.

"Винаги очакванията на обществото са по-големи от това, което се реализира, но лично аз съм изключително доволен от представянето на нашите спортисти. От усърдието, с което представяха България, и то във всички възрастови групи. Имахме добри моменти през тази година, но имахме и много нереализирани възможности. Да, доволен съм, но можем много повече. В доста случаи много малко не ни стигна за медал от световно. Тази година е предолимпийска и всеки гледаше да си свери часовника с конкуренцията, защото реално много изненади в Токио не могат да се случат. Това ще ни е нивото и това са спортистите, които ще ни представят на олимпиадата", казва министърът на спорта.

"Новината за мен е, че българските щанги се върнаха с гръм и трясък в световния елит. Държавата положи много усилия да реши проблемите с допинг скандалите през последните години. И накрая показахме, че можем да печелим и когато сме чисти. Изгради се един много силен екип, който спечели 43 медала в различните възрасти. Божидар Андреев има всички шансове след европейската титла и бронза от световното да вземе медал и от олимпиадата. Но по-радващото е, че има много млади състезатели с голям потенциал.

Разбира се, много важен бе пробивът в биатлона. Владимир Илиев взе медал от световно, което не се бе случвало в историята при мъжете. Трябва да отличим и боксьорите, които са с 19 медала от всички възрасти и отличие от световно след 10 години пауза. Радослав Панталеев надви действащия световен шампион за отличието. Надявам се, че корупцията в международната федерация няма да засегне предолимпийските турнири и самата олимпиада, и така да имаме повече възможности за отличия. Даниел Асенов, Мелиз Йонузова и Севда Асенова бяха жестоко ощетени и останаха в подножието на медалите. Нашата школа е в добро състояние и при нормално съдийство можем да разчитаме на повече квоти и медали от олимпиадата.

Затвърди се статутът на художествената гимнастика и женската борба на световни школи. В гимнастиката взехме всичко, което можеше. Пълен набор на квоти. Ансамбълът взе бронз, но според всички бяха ощетени. Но са в тройката, и то от 5-6 години насам, което показва стабилност. Боряна Калеин бе на косъм от медала в Баку. И пожелавам това да стане на олимпиадата.

Продължавам да твърдя, че Тайбе Юсеин е най-талантливият борец в света във всичките стилове. Миг невнимание и допусна загуба на световното. Тя има сили да се поправи. Проблемът е при мъжете и той е от години.

В каратето имаме Ивет Горанова, със злато от европейските игри, която показа, че нищо случайно няма в нейните успехи. Побеждавала е всички в категорията, като това е надежда, ако стигне до олимпиадата. Все пак е само на 18.

Джудото се представи стабилно. И този спорт ще бъде в играта за медалите. Имаме шансове за три квоти и две отличия.

Таекуондото бе напът да бъде голямата издънка на годината, но в последния момент Митко Джорджев взе сребро на европейското.

Бадминтонът намери необходимия баланс след скандала със сестри Стоеви. И те се представиха много добре. Там чакаме и още една квота за игрите при жените. Не трябва да се подценяват и младите ни състезатели.

Направихме пробив в спортове, където нямаме традиции. Две български момичета - Ая Митева в конния спорт и Селин Али в ловната стрелба, вдигнаха високо знамето. Това разтваря ветрилото на спортовете, на които можем да разчитаме. И заради това съм спокоен за бъдещето на българския спорт. Прибавяме към това Ангел Кодинов в кану-каяка, Светла Згурова в модерния петобой, Йоана Илиева във фехтовката и картината става още по-оптимистична. Дори мога да спомена, че след повече от 40 години имаме представители в хокея на лед на младежката олимпиада.

Да не забравяме, че след толкова време и плуването върви напред. Имаме два суперталанта - Антъни Иванов и Йосиф Миладинов. Миладинов вече подобрява рекордите на Антъни и това означава конкуренция. Това ще ги прави още по-добри.

Пожелавам на всички да са живи и здрави, да нямат контузии, защото историята помни велики български спортисти, които пропуснаха шанса да се реализират заради болест или травма.

Ако сме малко по-концентрирани и здрави, съм сигурен, че успехите ни ще са по-големи, защото потенциалът е налице.

Дано спортистите не се смачкат от очакванията, защото в олимпийска година те са огромни. Но се надявам, че треньорите и шефовете ще успеят да ги съхранят от това, за да могат да се реализират максимално на олимпиадата", отбелязва министър Кралев в интервюто си.