Ваня Савова за боклука от Италия: Видимо са нарушени изискванията за съхранение на отпадъци

Разпитват служители на РИОСВ - Плевен, които определили депото с боклуци за законно

"Разследването е започнало на 30 декември 2019 г. с оглед на депото. Дали има престъпление ще се каже в края на разследването. Извършени са вече доста следствени действия. Видимо са нарушени изискванията за съхранение на отпадъци. Отпадъкът не е пакетиран, намира се в разпръснато състояние в двора на това бивше предприятие. В обекта няма ток и вода, няма машини за преработка на отпадъка", каза пред bTV окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова по повод проверката на полицията за незаконен трафик на боклук от Италия, съхраняван на територията на града.

"Към днешна дата са извикани на разпит четирите служителки от РИОСВ - Плевен, които са изготвили констативните протоколи, в които действително е отразено, че всичко в обекта е наред", допълни тя. За депото има разрешение от РИОСВ и разрешение за внос от зам.-министър на околната среда и водите. Проверява се и разрешение за опасни отпадъци, уточни окръжният прокурор на Плевен.

Засега е ясно, че балите с отпадъци на площадката са пристигнали у нас от Италия, но по море. Нашите власти ще търсят и връзка със задържаната влакова композиция от италианските власти край Милано.