Анализатори прогнозират ръст на заплатите през 2020 г. - pleven.utre.bg

Анализатори прогнозират ръст на заплатите през 2020 г.

04 януари 2020, 13:14 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Държавната хазна се е радвала на добро финансово здраве с ръст от над 11 на сто бюджетни постъпления

Ръст на заплатите през 2020 година прогнозират анализатори въз основа на икономическите показатели в България през изминалата година, съобщава БНТ.

А от Министерството на финансите отчитат забавяне на растежа на БВП през трето тримесечие до 3,1% на годишна база. Според краткосрочната бизнес статистика в края на предходната година строителната продукция и търговията на дребно се забавили своя темп, на фона на ръст в производството и оборота в промишлеността. Инфлацията е била 2,2% или с процент повече спрямо края на 2018 година, заради поскъпването с около половин процент на промишлените стоки и на преработените храни.

На този фон българинът е теглил повече кредити през миналата година, над 7 на сто от предходната, като по този начин е гласувал доверие на икономическата перспектива у нас. Само в края на 2019 г. жилищните банкови заеми са нараснали с 14 на сто, потребителските с малко над 10%, а фирмените с над 7%.

Държавната хазна също се е радвала на добро финансово здраве с ръст от над 11 на сто бюджетни постъпления. Според анализа те се дължат на увеличените в края на годината с 8,7 % данъчни приходи, 11 на сто здравноосигурителни вноски и на 25% неданъчни приходи.

На базата на сравнително позитивните показатели през 2019 г. анализаторите прогнозират ръст на заплатите през новата година и дефицит на работна сила.

"Вероятно и през следващата година ще продължи ръстът на възнагражденията с относително бързи темпове. Вероятно над 8, може би 10%. Това не е изолиран процес в България. В голяма част от страните от Централна и Източна Европа се случва.

Работодателите ще трябва да свикват с това и основният начин да се спарвят е увеличение на производителността на труда, т. е. със същите хора, плащайки им повече, но те трябва и да произвеждат повече, за да може българският бизнес да остане конкурентоспособен", коментира Лъчезар Богданов, анализатор от Институт за пазарна икономика. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета