20-годишен извади Светия кръст от водите на река Дунав при Белене (Снимки)

Всички мъже, които участваха във ваденето на Светия кръст, получиха парична награда от кмета

Петима бяха смелчаците, които днес се хвърлиха във водите на река Дунав при Белене за ваденето на Светия кръст: Ивайло Ценов – 26г.; Недко Учанов – 20г.; Валентин Гулев – 24г.; Павлин Глузов – 40г; Светослав Паскалев – 68г.

Най-младият участник - Недко Учанов извади Светия кръст от водите на река Дунав. Той участва във ваденето на кръста за трета година и за втори път вади кръста от водите на реката, съобщават от местната управа. Поверието гласи, че който извади кръста от реката на Богоявление, ще бъде здрав и честит през цялата година.

"Направих го за здраве. Всичко останало може да се постигне.“, каза Недко.

Празникът Богоявление започна с празнична литургия в беленската православна църква „Свети Великомъченик Георги Победоносец“. След празничната литургия с литийно шествие от църквата се стигна до беленския плаж.

Там вече имаше множество хора в очакване на освещаването на водите на река Дунав и на хвърлянето на Светия кръст във водата. Отец Трайчо освети водите на реката и хвърли Светия кръст. Всички мъже, които участваха във ваденето на Светия кръст, получиха парична награда от кмета на Община Белене Милен Дулев.

След освещаването на водите на река Дунав и ваденето на Светия кръст на площад „България“ бе извършено тържествен водосвет на бойното знаме на 55-ти инженерен полк.