Димитър Пенчев: Доказах на себе си, че мечтите са възможни

Плевенчанинът планира да продължи да играе и по двата правилника – за аматьори и професионалисти

Димитър Пенчев изпрати най-успешната си състезателна година през 2019-та. Той завоюва Европейския пояс по кикбокс за професионалисти на WAKO Pro в категория до 66,800 кг., игра финал на Световното първенство за мъже, като си тръгна със сребро след сериозно "порязване", не допусна загуба при професионалистите и бе избран за "Най-добър състезател при мъжете в ринговите стилове“ от Българската конфедерация по кикбокс и муай тай.

"Цял живот се подготвям, за да стигна до това ниво. Тренирам наистина от много малък“,  коментира в студиото на „BOEC.BG“ кикбоксьорът ни.

"Доказах си най-първо на себе си, че мечтите са възможни, защото цял живот мечтая за такива успехи, да стъпя на най-високата стълбичка. По ред причини все не успявах, въпреки че смея да твърдя, че съм трудолюбив и опитен състезател. Доказах на себе си, че с постоянството и целенасочено вървене в дадена посока, има ефект и аз обрах плодовете от труда си", обобщава националът на България.

Най-голямата му гордост е Европейската титла при професионалистите. "Чувството е невероятно и неописуемо. Отидох в Испания, играх с местен, който победих и емоцията е невероятна. Тежи не само като пояс, а и като стойност."

Плевенчанинът бе много близо и до титла от Световното първенство при аматьорите, но скандално съдийско решение във финала, го лиши. "След мача треньорите на сръбския състезател, както и той самият, дойдоха и ми казаха: това е съдийско решение и ние не сме виновни за него. Надявам се скоро с въпросния състезател да имаме реванш и този път да спечеля, и да докажа, че съм най-добрия."

Засега Пенчев планира да продължи да играе и по двата правилника – за аматьори и професионалисти. "Това е добре, защото аматьорите са чудесно поле за изява, но мен повече ми харесва профи правилника и ми допада и на стила, и на начина на игра и на поведението в ринга. Като цяло съм много по-мотивиран, когато се подготвям за тези мачове."

Личен треньор на националът е една от легендите на българския кикбокс и негов баща Камен Пенчев. "След всеки мач дори и да съм побеждавал, и да съм се представил чудесно, той е по-обран в хвалебствията. Сега е щастлив, все пак ми е баща и го познавам. Усетих невероятна емоция у него. След европейската титла на WAKO PRO дори дойде и си призна, че такава емоция не е изпитвал."

Димитър е тръгнал уверено по стъпките на баща си и също на свой ред се занимава с обучението на деца. "Да, имам група с малки деца, около 20-30. Доставя ми невероятно удоволствие. Уча ги на дисциплина главно и основно. Искам да я има и в залата, и извън нея.“