Деца и младежи от цялата страна дадоха своите послания за повече толерантност и безопасност на пътя

Най-малкият участник е на 7 години, а най-големият – на 24 години

Деца и младежи от цялата страна се включиха в Националния конкурс за плакат на тема „Пази семейството си на пътя!“. Съвместната инициатива на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Държавна агенция за закрила на детето цели да засили вниманието на подрастващите към проблемите на пътната безопасност.

Общо 33 деца и младежи изпратиха своите творби, с които призовават да намалим скоростта, да поставяме обезопасителните си колани и да не използваме мобилните си телефони, докато шофираме. Най-малкият участник е на 7 години, а най-големият – на 24 години. „Пешеходната пътека не е щит“ е посланието им към всички пешеходци – да не забравят, че преди всичко трябва да се движат с повишено внимание. „Пътят не е космос“ и „Животът не е игра“, са сред другите послания, с които децата се опитват да засилят вниманието на цялото общество към безопасността на пътя.

Всички получени предложения вече са публикувани на официалната Фейсбук страница на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Те са разделени в две групи – участници между 7 и 13 години и тези между 14 и 24 години. В рамките на две седмици в социалната мрежа ще се проведе онлайн гласуване, което ще определи кой да получи наградата на публиката – по един планински велосипед за победителя във всяка от двете категории. Разбира се, заедно с оборудване за неговата безопасност – каска, светлоотразителни жилетка и гривна.

Предстои съвместно с Държавна агенция за закрила на детето да се сформира професионално жури, което да оцени получените предложения и да награди най-добрите от тях. В рамките на годината получените плакати ще бъдат ползвани в различни кампании и инициативи за повишаване на пътната безопасност.