Областната епизоотична комисия в Плевен се събира за заседание във вторник

Това съобщиха от пресцентъа на администрацията

Областната епизоотична комисия ще заседава утре, 14 януари, вторник, от 11.00ч в заседателната зала на областна администрация - Плевен.

Припомняме, че от 9 януари е в сила забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Мерките се предприемат заради влошената епизоотична обстановка. Забраната е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните. От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект се взимат  проби от или под контрола на официален ветеринарен лекар, които се изследват единствено и само в НДНИВМИ гр. София.

В месодобивните предприятия се извършва почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

Щателна дезинфекция се извършва и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти.