В плевенския храм "Св. Троица" ще бъде осветено бойното знаме на ВВВУ "Георги Бенковски"

Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на училището, което ще се състои на 20 януари

Възобновяването на дейността на ВВВУ "Георги Бенковски" по подготовка на летателни и технически кадри за Военно Въздушните сили и гражданската авиация ще бъде отбелязано с две събития.

На 17 януари 2020 /петък/ от 10 часа в плевенския храм "Св. Троица" ще бъде осветено бойното знаме на ВВВУ "Георги Бенковски". В 9:30 часа от Военния клуб ще тръгне представителна група /през Градската градина - Регионален Исторически музей-Храм "С. Троица"/, като начело ще бъде представителният духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов. Следва знаменната група, водена от полк. доц. д-р Мануш Христов. Честта да е първи знаменосец на бойното знаме на ВВВУ се пада на курсант-старшина Милен Симеонов. Негови асистенти ще са двамата випускници – курсант -старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.

Почетният караул ще е под командването на капитан Георги Кръстев. Бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник/ Ректор на ВВВУ“ Георги Бенковски“ и представители на командно-преподавателския състав ще съпровождат бойното знаме.

Ритуалът по освещаването на бойното знаме в храм "Св.Троица" ще извърши свещеник Красимир Кръстев по каноните на БПЦ и Устава за ВС на РБългария.

Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на училището, което ще се състои на 20 януари /понеделник/ 2020 от 11 часа в района ВВВУ - гр. Долна Митрополия.

***

На 18 април 2019 г. Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и за закриване на факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“, като дейността на факултета преминава във факултет „Авиационен“ в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Решението влезе в сила на 1 януари 2020 г.

От 1 януари 2020 г. с президентски указ № 289/16.12.2019 г. полковник Юлиян Радойски е назначен за Началник на ВВВУ "Георги Бенковски" и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“.