Боклук има и винаги ще има, не бива обаче да го превръщаме в товар за човечеството (Видео) - pleven.utre.bg

Боклук има и винаги ще има, не бива обаче да го превръщаме в товар за човечеството (Видео)

16 януари 2020, 11:35 | plevenutre.bg
 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

 • Снимка:
  plevenutre.bg

„Рисайклинг къмпани“ ЕООД показа процесите в рециклирането и производството

Кой и какъв боклук внася в България? По горещата тема се спекулира много през последните месеци, с което бяха предизвикани опасения относно здравето и безопасността на обществото. Но каква е всъщност истината около вноса на отпадъци от страни като Италия? И има ли криза с боклука? За да научим повече по актуалната тема се свързахме с Николай Миховски, собственик и управител на „Рисайклинг къмпани“ ЕООД). Предоставяме ви и възможността да видите кадри от работния процес по рециклирането и производството на отпадъците в Плевен.

Как се рециклират отпадъците в Плевен (Галерия)

Г-н Миховски, как ще коментирате разрастващия се скандал с вноса на боклук от Италия?

Лично за мен, няма нищо скандално и криминално в самия внос на отпадъци. Това е отпадък, а не боклук и по отношение на рисайклинг бизнеса е ценна суровина, от която могат да се произвеждат хиляди видове детайли с различно приложение. Да, проблем има, но само в случай, че се изгаря нерегламентирано без нужните филтри, без надлежни разрешителни от институциите и без задължителните нотификации за внос по регламент (ЕО) № 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 14 юни 2006 г. относно превози на отпадъци. Като всеки проблем обаче и този има своето разрешение и то е в иновативните методи за рециклиране и производството на продукти от отпадъка, каквато дейност развиват моите фирми. Всъщност, реално вариантите за пътя на отпадъка са три:

• Депониране  - следва замърсяване на почвата и водите.

• Изгаряне – води до замърсяване на въздуха с огромна опасност от експлозии.

• Рециклиране - без вредни емисии и производство на продукти, които влизат отново в употреба на населението.

От казаното до тук видно е, че рециклирането е най-екологичния, най-щадящ и ефективен метод за решаване на проблема с отпадъците не само у нас, но и по света, защото боклук винаги е имало и ще има, всеки един от нас ежедневно трупа в огромни количества такъв, не бива обаче да го превръщаме в товар за човечеството!

Защо смятате, че боклукът е ценна суровина?

Ние разполагаме и внедряваме абсолютно нова, иновативна технология за производство на строителни детайли: плочки, бордюри, павета, тухли, паркинг елементи и други. В продължение на две години аз и екипът ми правим проби, настроки и рецептурници за производството на тези продукти от „боклук“ – един изключително сложен и трудоемък процес, но не и както виждате невъзможен! Процесът се състои в следното: сепариране на  отпадъка по видове - пластмаса, гума, хартия, картон, дърво и метал. Тоест не боравим с биологични опасни отпадъци. Следва смилане, изпиране, изсушаване, смесване с нужната пропорция пясък, багрила(бои), стабилизатори в миксер, след което влиза в същинската иновативна машина за производство на сместа, самата смес се поставя в матрица (калъп) и се пресова, охлажда се в калибратори и се получава готовият продукт. Това е възможно най-щадящият начин за природата и за населението. По този начин, от един на пръв поглед „боклук“ може да създадеш не малко работни места за цели семейства, да произведеш продукт с реална стойност и в същото време да не замърсяваш природата. Звучи невъзможно и нереално, но фактите са налице пред вас.

Казвате, че търговията с боклук всъщност е по-скоро позитивен факт?

Разбира се, че е позитивен! Отпадъкът се приема от клиенти и депа, на които е минал първично сортиране, сертифициран и пристига при нас без опасни за здравето вещества. В публичното пространство бизнесът с отпадъци се свързва с мафиотски структури, които се занимават просто с бързи печалби, без да се интересуват от последствията за природата и хората. Реално, ако си дадеш труда да преработиш отпадъка, печалбата може да се увеличи до 6-7 пъти, което обаче се случва отговорно, трудно и бавно. Затова допуснахме екипа Ви спокойно да заснеме част от процесите в рециклирането и производството, въпреки че все още не сме пуснали масово производство, поради технически тестове и добавъчни настройки. В момента персоналът ни е около 20 души, но при пълен капацитет ще достигнем ангажираност от 120 - 140 човека. Средните заплати във фирмата са над 1500 лв, което определено е добра възможност и стимул за хората в района.

Защо тогава Италия трябва да вкарва боклука си в България, защо не го използва сама?

Ползите от вноса са много, но невидими на пръв поглед. Първо, Италианският боклук идва по-чист от българския. Второ, еко таксата (субсидията), която се получава е близо 6 пъти по висока от българската и с нея бихме си позволили по-модерни машини, наред с това и изплащането на по високи заплати. И трето, но не на последно място - усвояваме доказани екологични европейските практики за рециклиране. Италия предпочита да не рециклира, тъй като процесът от една страна е изключително трудоемък, а от друга - свързан е с наемането на голям брой персонал, който е значително по-скъпоплатен отколкото у нас. Това е съвременният подход за рециклиране в цял свят, малцина обаче се осмеляват да влязат в бизнеса с преработка на отпадък, защото витаещата в публичното пространство невярна теза, че бизнесът с отпадъци е свързан с мафията и засяга интересите й, би могъл рефлектира по някакъв негативен начин върху тях.

Ще се откажете ли сега, когато скандалът се разраства и всъщност епицентърът му е тук, в Плевен?

Категорично няма да се откажем! Зачестилите медийни изяви обаче и погрешното насаждане у хората на някакво, едва ли не бедствие с отпадъците, вредят изключително много на реалния легален бизнес. Скандалът всъщност, доколкото разбирам, е за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, замърсяването на въздуха и околната среда. Не такъв обаче е случаят с колегите от фирма „Феникс Плевен“. Работим с тях, обменяме опит и ползваме уж „непреработваем италиански боклук“ и виждате как произвеждаме изделия с добавена стойност. Самият аз съм учредител на „Феникс Плевен“, продадох  я преди доста години поради факта, че подцених бъдещето на този сегмент в бизнеса. Но ето, че днес отново пътищата ни се пресичат в търсенето на екологични решения по отношение преработването на отпадъци. Всъщност въпросните нестихващи скандали в различни точки на България през изминалите месеци, наред с обществеността, притесниха сериозно и всички колеги в бранша. Крайно време е да спрем единствено и само да сочим проблемите, а всички заедно да се заемем с ефективното им разрешаване.

МултимедияКоментари (4)

Потребител
Лора Жотева
Явно много хора не познават процеса РЕЦИКЛИРАНЕ. Благодарение на него се намалява замърсяването на природата, чрез повторното използване на материали като пластмаса, хартия, стъкло, метал и др.
Просто Повечето журналисти не мислят със собствените си глави , а повтарят чутото от ТВ медиите за” скандалите” с боклука.
Очевидно гореописаните фирми рециклират, а не изгарят.
17 януари, 16:32 ч.
Потребител
Лора Жотева
Явно много хора не познават процеса РЕЦИКЛИРАНЕ. Благодарение на него се намалява замърсяването на природата, чрез повторното използване на материали като пластмаса, хартия, стъкло, метал и др.
Просто Повечето журналисти не мислят със собствените си глави , а повтарят чутото от ТВ медиите за” скандалите” с боклука.
Очевидно гореописаните фирми рециклират, а не изгарят.
17 януари, 14:57 ч.
Потребител
Кънев
Италианският боклук идвал по-чист от българския!! Даже и боклука ни не е като на нормалните хора хаха
16 януари, 12:52 ч.
Потребител
Robot
Браво!
16 януари, 12:33 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета