Комбинирано детско съоръжение за деца с увреждания монтираха в Градската градина на Плевен

Съоръжението е дарение от Слави Трифонов и екипа му

Комбинирано детско съоръжение люлка-везна за деца със специални нужди беше монтирано днес в Градската градина в Плевен на фитнес площадката срещу Арт центъра. Съоръжението е дарение от Слави Трифонов и екипа му, които подкрепиха инициираната от Анна Йончева кампания „Да играем заедно” за набиране средства за закупуване и монтиране на люлка, пригодена за деца в инвалидни колички. Г-жа Йончева, която е майка на две деца без увреждания, обясни, че проектът й е изцяло личен и е провокиран от неприятна случка – на детска площадка момче се опитва да убеди дъщеря й да не играе с дете в инвалидна количка. „Децата с увреждания все още са невидими за голяма част от хората у нас. Целта ми беше чрез това съоръжение да помогна на децата в колички да се приобщят, а на останалите – да свикнат с „различните” деца и да не ги игнорират. Всички са еднакви и на детската площадка трябва да има място и забавления за всички”, каза младата жена.

Везната-люлка е с уникална конструкция, тя е изработена от фирмата на пловдивчанина Георги Пейков от изцяло сертифицирани материали. Първата такава люлка е монтирана в края на 2019 год. в София, втората – днес в Плевен. Във Враца трето съоръжение очаква да се намери подходящо място за поставянето му, а други 3 люлки, предназначени за столицата, се съхраняват във фирмата производител, тъй като за тях местната администрация в София също не е определила подходящи терени.

       „Благодаря от сърце на Община Плевен и прекрасните професионалисти и хора, които работят тук, за разбирането, съпричастността, за бързата и адекватна намеса да се организира поставянето на люлката. Те се съобразиха изцяло с желанието ни съоръжението да е на оживено място, да е леснодостъпно, както и да има безопасна ударопоглъщаща настилка”, каза още г-жа Йончева. Тя отправи и апел към посетителите на площадката специализираното съоръжение да бъде опазено здраво.