Как да постъпи собственик на МПС при получаване на фиш за нарушение на ЗДвП от друг водач

Това най-често се случва на собствениците на фирми и материално отговорните лица в държавни и общински структури

Практически съвети

Какво да направи собственик на моторно превозно средство когато получи фиш, издаден за нарушение на ЗДвП, но извършено от друг водач? Това най-често се случва на собствениците на фирми и материално отговорните лица в държавни и общински структури. Законът за движение по пътищата дава отговор на този въпрос. Опростено казано, собственикът на фирмата или материално отговорното лице трябва в срок до 14 дни да попълни и изпрати декларация в полицията, в която да посочи името на водача, нарушител и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Бланка на декларацията може да видите тук в прикачените към статията документи.

Когато има констатирано нарушение с техническо средство, водачът не се спира, а се съставя фиш. По закон той се изпраща на собственика на колата за връчване. Когато става въпрос за голямо юридическо лице (фирма), фишът идва на името на собственика на колата, логично в конкретния случай това е собственикът на фирмата. 

Как да действа собственикът на колата? При положение, че собственик на фирма е получил фиш на автомобил, който е негова собственост, но се управлява от друг водач, в срок до 14 дни трябва да се подаде декларация. Тя трябва да съдържа имената на собственика на фирмата, имената на управлявалия водач и номера на фиша. Задължително към декларацията се прикрепя и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Декларацията се подава в Областната дирекция на МВР, от която е издаден фишът. При това положение фишът се анулира и се съставя нов на името на водача-нарушител.

При установяване на нарушение, при което водач е управлявал в населено място със скорост 50 км/ч над допустимата, на собственика се изпраща писмо да се яви в структурите на МВР, където той декларира кой е управлявал автомобила по време на нарушението. В последствие се извиква нарушителят, при което му се съставя акт за установено административно нарушение и се издава наказателно постановление. В случай, че собственикът не декларира, актът се съставя на него.
Редът и начинът за плащане на глоби по ЗДвП може да видите тук.