22 632 474 лв. е проектобюджетът на Община Червен бряг за 2020 година

При изготвянето му са отчетени характерните икономически тенденции за региона

Общият размер на бюджета на Община Червен бряг за 2020 година е 22 632 474 лв. В тази сума предвидените приходи за държавни дейности са 14 597 077 лв., а планираните местни приходи – 7 615 538 лв.

Проектът за бюджет на Общината ще бъде разгледан в комисиите, а след това ще се внесе за одобрение и гласуване в Общинския съвет.

Авторите на проектобюджета подчертават, че при изготвянето му са отчетени характерните икономически тенденции за региона. Съобразен е с принципите, които общинската управа има намерение да включи в програмата си за мандат 2019-2023 година, целяща изпълнението на 3 приоритета:

- Създаване на благоприятни условия за развитие на местната икономика и повишаване стандарта на живот на жителите на общината.

- Създаване на модерна, развиваща се и привлекателна община.

- Търсене на външно финансиране за подобряване на инфраструктурата на населените места в общината.

Бюджетът е съобразен и с тежкото финансово наследство, оставено от предишното ръководство на Общината, заяви новият кмет д-р Цветан Костадинов по време на общественото обсъждане на 20 януари.

При встъпването си в длъжност кметът Костадинов заварва 2 070 000 лева неразплатени задължения. От тях около 600 000 лева са за новоизградения закрит пазар в центъра на града. Около 550 000 лева се дължат на фирмата, която се грижи за чистотата, и на Регионалното депо за отпадъци – град Луковит.

В последната година от управлението на Вълов – от юни до ноември 2019 г., не са плащани осигуровки на работещите по служебно и трудово правоотношение в администрацията и дейностите към нея. Има просрочени сметки за ток и телефон. Поемани са ангажименти за разходи без тяхното обезпечение, налице са санкции по европейски проекти, сключвани са разточителни граждански договори. Отклонявани са средства за делегирани от държавата дейности (предвидени за образование и социални дейности) и с тях са извършвани разходи, които не са били предвиждани.