Няма да се въвежда такса "водомер", уверяват от регионалното министерство - pleven.utre.bg

Няма да се въвежда такса "водомер", уверяват от регионалното министерство

29 януари 2020, 06:50 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Новият закон за ВиК ще е готов за обществено обсъждане през април

Няма да се въвежда такса "водомер", уверяват от регионалното министерство. От ведомството подготвят текстовете на Закона за водата, като в него се предвижда да се въведе компонента „достъп до ВиК мрежата“. Тя обаче ще е за сметка на корекция в друга компонента от цената на водата, твърдят експертите на министър Петя Аврамова.

В момента цената на водата, ползвана от домакинствата, се формира от различни тарифи – доставяне на питейна вода, отвеждането ѝ чрез канализация и пречистване на отпадните води. Предстои да бъде включена и компонента „достъп до мрежата“, но без да се променя крайния сбор и цената, съобщава tribune.bg.

Промяната в тарифирането при услугата водоснабдяване цели тя да се плаща пропорционално и от хората, които имат собственост, но не я обитават постоянно.

От регионалното министерство обмислят още незаконното присъединяване и кражбата на вода да се криминализират. Така нарушителите ще лежат в затвора като последица за деянието си. Очакванията са да се намалят загубите по мрежата, които в момента са около 60% за страната.

Новият закон за ВиК трябва да е готов за обществено обсъждане през април. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета