Военното обучение в училищата може да се въведе още от следващата учебна година

Не става дума за военно обучение в традиционния му смисъл, а гражданска защита, превенция при тероризъм

„Военното обучение в училищата може да се въведе още от следващата учебна година. Не става дума за военно обучение в традиционния му смисъл, а гражданска защита, превенция при тероризъм, реакция при бедствия и аварии. Вероятно то ще бъде съчетано и с други часове по интереси.“ Това заяви образователният министър Красимир Вълчев след среща с „Обединени патриоти“ в парламента, съобщава tribune.bg.

На срещата образователният министър и „Обединени патриоти“ са се обединили около позицията, че възпитанието в национална принадлежност винаги е било първа и основна цел на образованието ни. Затова от просветното ведомство не виждат пречка за промяна в учебните планове и въвеждането на нови дисциплини.

Освен въвеждането на военно обучение, патриотите са обсъдили с министъра и въвеждането на предмета „Родинознание” в училищата. Преди няколко години предметът бе разделен на “Човек и общество” и “Човек и природа”. Според министъра, обаче, вместо въвеждането на нов предмет, може да се говори за преименуване. „Не говорим за нови предмети. В момента имаме „Човек и общество“, има и социални компетентности. Говорим за компетентности, не за предмети“, подчерта Вълчев.

Вече 1800 училища от 22 области в страната са в грипна ваканция, заяви още образователният министър. „Надявам се учителите да успеят да преструктурират материала, тъй като нормативната наредба е гъвкава и го позволява“, каза той.

Проблемите на предучилищното образование бяха тема на разговорите на срещата на Вълчев с групата на „Обединени патриоти“. Министърът е информирал депутатите, че 70 млн. лева са предвидени за строеж на детски градини. Предстоят и дискусии за недостига на места в детските градини. Те ще започнат през февруари.