"Утринна приказка" за малчуганите в Детска градина "Лилия" в село Брестовец (Снимки)

Проектът помага за адаптацията в детската градина

От миналата учебната година ДГ „Лилия“ в село Брестовец реализира проекта „Утринна приказка“, който помага за адаптацията на децата и е насочен към съвместна работа на учители и представители на семейната общност. В инициативата за четене на приказки пред най-малките се включват също така и общественици, публични личности, колеги и приятели.

Това бе и причината гости в детското заведение да бъдат журналистът Георги Стоянов и председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михаилов. Главният редактор на информационния сайт Plevenutre.bg влезе в ролята на разказвач и потопи децата в света на героите от "Горско училище". Седнали на възглавничките в обособения кът за утринните приказки в ДГ "Лилия", всички момченца и момиченца слушаха в захлас, а след края на историята подариха рисунки на своите гости, които пък от своя страна ги зарадваха с книжки.

"Тази година в четенето се включиха председателят, библиотекарят на НЧ“Наука 1927 г.“ и читалищни дейци. Всеки желаещ от селото или колеги могат да се включат в четенето на приказки. Децата в детската градина са щастливи от всяка новопрочетена приказка, по-уверени и по-спокойни са. Общуването с членове на семейната общност и обществени личности им помага да се справят с притеснението. Чувства се, че изживяват радост от преживяното", сподели директорката на детската градина Искра Таушанова.

В ДГ "Лилия" е обособено и място, на което се слагат снимки с моменти от четенето на приказките. Създадена е и "стая на семейството“, която служи за срещи на семейната общност. В нея те получават и указания как трябва да се проведат заниманията, как да прочетат приказките, съгласува се техният избор. Това е мястото, където родители и педагози могат да говорят спокойно един с друг.

По думите на г-жа Таушанова, благодарение на „Утринна приказка“ децата стават по-социални и се забелязва по-ускорено развитие на уменията им за общуване. Освен това, успяват да развият и въображението си.

Вижте снимки: Проект "Утринна приказка" реализират в ДГ "Лилия" в село Брестовец (Галерия)