Лято по време на зима: Очакват ни над 20 градуса в началото на февруари!

Следващата седмица се задава рязко застудяване, ще има и сняг

Синоптичните прогнози сочат изключително разнобразен в температурно отношение февруари. Очаква се Малък Сечко да ни изненада с по-високи от обичайните температури и с валежи под климатичните норми в по-голямата част от страната.

Най-високите температури ще са между 17 и 22 градуса, те ще се реазлизират още през първата седмица на февруари. Южният вятър допълнително ще повишава температурите. На високи ще са градусите в Предбалкана и районите, разположени северно от планините, където южният вятър ще се прояви като фиорд.

Това стана ясно от месечната прогноза, която синоптикът Красимир Стоев от НИМХ направи пред екип на Bulgaria ON AIR. По думите му обаче за рекорди не може да става и дума. Той припомни, че през 2018 г. на два пъти бяха подобрявани абсолютните рекорди - 26-28 градуса.

"Още в сряда (5 февруари) ще започне да нахлува доста студен въздух, в Западна България ще има валежи. В четвъртък в по-голямата част от страната валежите ще бъдат предимно от сняг. Доста сериозно е застудяването в средата на следващата седмица в рамките на 24 часа", обясни Красимир Стоев.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че след 8 февруари ще има по-чести циклони, които ще минават южно от страната. Ще има повече валежи между 10 и 15 февруари. Ще има и снежна покривка, но тя доста трудно ще се задържи. Тази динамика ще се запази и през последното десетдневие от месеца, стана ясно още от прогнозата на синоптика.

"Няма условия за валежи, които да са над климатичните норми. Кризите с водата в много райони на страната няма да се подобрят от това, което очакваме като количество за месеца", подчерта Красимир Стоев.