Военни от Плевен участваха в тактическо учение "Сила срещу сила" в Германия (Снимки)

Учението се проведе в пет фази

Продължава участието на военнослужещи от Единен център за начална подготовка - Плевен в съвместната ротационна подготовка "Combined Resolve XIII" на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия.

За времето от 24 януари до 2 февруари се проведе тактическо учение "Сила срещу сила" (Force on Force) в рамките на подготовката.

Учението се проведе в пет фази: извършване на марш и заемане на район за разполагане; изнасяне и заемане на РОП; водене на отбранителни бойни действия; спиране на настъплението на противостоящите сили, провеждане на контраатака и преминаване в настъпление; преход и стабилизиране.

На българската рота, която е част от 1-8 CAV US Bn бяха поставени задачи по отбрана на РОП в планинско-гориста местност; блокиране; прочистване; овладяване на обект и охрана на КНП на батальона с 2-ри механизиран взвод с командир капитан Иво Кирилов. Бойните действия се водеха в планинско-гориста местност, с усложнен от климатичните условия терен, денем и нощем в условията на използване от противника оръжие за масова поразяване.

Командирът на ротата капитан Евгени Петров получаваше задачите си за изпълнение от командира на батальона подполковник Бендер и след утвърждаване на решението му, пристъпваше към изпълнение. Характерно за учението беше воденето на изключително динамични бойни действия, свързани с многократно извършване на маньовър със сили и огън и решаване на задачи в хода на боя. Ротата изпълни всички поставени задачи в условия на лоши метеоусловия, тежък терен и усложнено логистично осигуряване.