През следващите години ще се търсят най-много финансисти, счетоводители и статистици

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев

През следващите години на пазара на труда ще се търсят най-много финансисти, счетоводители и статистици. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. И тази година има недостиг на учители, най-вече по информационни технологии, английски език, математика, физика и химия, допълни той пред БНТ.

За да не се задълбочи кризата на технически кадри, за първи път тази година, министерството отпуска допълнителни стипендии за кандидат-студенти, избрали да продължат образованието си в техническите университети.

"Следващите седем, осем, десет години ще бъдат критични от гледна точка на недостига на специалисти. Всички сфери, всички системи ще бъдат засегнати. Младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едва две трети от тези, които ще излизат, навлизат в пенсионна възраст. Но най-големият недостиг ще бъде на технически кадри с професионално и висше образование. Там ще бъде и най-голямата обществено-икономическа загуба, ако ние не я осигурим с минималният брой специалисти", завърши министърът на образованието.