АПИ: Над 350 машини са обработвали републиканските пътища през нощта

Снегопочистващите машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация

Ограничава се движението през Прохода на Републиката заради обилен снеговалеж, съобщиха от АПИ. Обходният маршрут за превозни средства до 12 тона е през прохода Шипка. Шофьорите на тирове и камиони над 12 т изчакват в района на Гурково.

Ограничено е и преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите Превала и Рожен, както и по републиканските пътища на територията на общините Доспат, Борино и Девин в Oбласт Смолян.

Поради мъгла видимостта в прохода Шипка е до 100 м. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу обледяване, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания.

Над 350 машини са обработвали републиканските пътища през нощта. За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Снегопочистващите машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при зимни условия.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.