МУ-Плевен за първи път обявява ранен прием за четири бакалавърски специалности

До 21 март кандидатите могат да заявят желанието си за участие в ранния прием

За първа година Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) обявява ранен прием за кандидат-студенти в четири бакалавърски специалности – акушерка, медицинска сестра, медицински лаборант и опазване и контрол на общественото здраве. До 21 март 2020 г. кандидатите могат да заявят желанието си за участие в ранния прием, посочвайки само една от изброените специалности чрез профила си в информационната система, който са създали за участие в предварителната изпитна сесия. Оценките, получени на изнесените или предварителни изпити, дават възможност за участие както в ранен прием, така и в редовен. В ранния прием могат да участват завършващите през учебната 2019/2020 г. с оценка от предварителните изпити не по-ниска от добър 4.00. Това важи също и за завършилите от предходни години с оценка от ДЗИ по биология и/или от предварителни изпити не по-ниска от добър 4.00, като при приема се отчита по-високата оценка. Кандидатите, одобрени от ранния прием, следва да представят диплома за завършено средно образование и да се запишат за студенти в периода от 15.06.2020 г. до 27.06.2020 г.

Решението на МУ-Плевен за обявяване на ранен прием точно за тези бакалавърски специалности е провокирано от факта, че Световната здравна асамблея определи 2020 г. за Международна година на медицинската сестра и акушерката. Важен акцент през годината на сестрите и акушерките е и възможността светът да научи колкото е възможно повече за тяхната посветеност на болните и нуждаещите се, за професията с всички трудности и предизвикателства.

Медицинските сестри и акушерките са специалистите, които посвещават живота си на грижи за майките и децата, правят спасителните имунизации, дават съвети за здравето, помагат на възрастните хора. Често те са не просто първите, но и единствените, които полагат грижи в общността. Все аргументи в полза на решението 2020-а да бъде обявена за година на медицинските сестри и акушерките.

"Медицинските сестри и акушерките са гръбнакът на всяка здравна система. Нашият призив е през 2020 г. всички страни да инвестират именно в тях и така да покажат своя ангажимент към здравето на всички“, казва генералният директор на Световната организация Тедрос Аданом Гебрейесус. „Ние трябва да гарантираме, че ще се справим с недостига при тези жизненоважни професии“, допълва още д-р Гебрейесус.

От СЗО са убедени, че през следващата година държавите имат възможността да покажат колко много ценят медицинските сестри и акушерките си. Да се инвестира в тези професии е огромен принос към постигането на универсална здравна помощ. Според Международния съвет на медицинските сестри това ще даде възможност на правителствата да покажат не с празни думи, а с ефективни и решителни действия колко много ценят представителите на двете професии.