Икономическият растеж на област Плевен продължава да e по-нисък от средния за страната

Това сочи проучване на Институа за пазарна икономика

Въпреки подобряващото се състояние на пазара на труда и относително добрата образователна структура на работната сила икономическият растеж на област Плевен продължава да e по-нисък от средния за страната, което води до по-нататъшно изоставане. През 2017 г. чуждестранните инвестиции в областта се възстановяват след четиригодишното дъно, достигнато през 2016 г., но остават чувствително по-ниски от средните за страната. Това сочи проучване на Институа за пазарна икономика.

През областта не минава магистрален път, а първокласните пътища формират едва 12,2% от общата дължина на пътната мрежа, което води до ниска оценка за нивото на инфраструктурното развитие.

Нивото на местните данъци в област Плевен е чувствително по-високо от това в останалата част на Северозападна България, особено при облагането на недвижимите имоти. В същото време качеството на административните услуги е сравнително високо, а общинските администрации получават добра оценка по отношение на своята прозрачност.

Плевен е областта с най-добри демографски показатели в  Северозападна България, но редица от тях остават далеч от средните стойности за страната и до голяма степен наподобяват тенденциите във Враца, Видин, Монтана и Ловеч.

През целия период между 2008 и 2019 г. няма нито една година, в която резултатите на зрелостниците от областта на матурите по БЕЛ да е по-добър от средния за страната.

Областта има силни традиции в сферата на здравеопазването, като достъпността до общопрактикуващи лекари и специалисти е най-високата в страната.

Въпреки че престъпността е малко по-висока от средната за страната, тенденцията изглежда положителна, а 2018 г. е с рекордно ниско за областта съотношение между броя на престъпленията и населението.

Повечето показатели за състоянието на околната среда в област Плевен са близки до характерните за цялата страна.

По отношение на културния живот благоприятни тенденции се наблюдават единствено в местните театри.