От 24 февруари се отваря новата пчеларска програма

Животът

08-02-2020, 12:15

Снимка:

ОбС-Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В края на февруари отварят приема по новата пчеларска програма

Приемът ще продължи до 9 март

На 24 февруари ДФ „Земеделие” отваря приемът по новата Национална програма по пчеларство (НПП), която ще действа в периода 2020-2022 г. Документи за финансовата 2020 година ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 9 март 2020 г.

Ръководството на ДФ „Земеделие” уверява пчеларите, че административният капацитет на фонда ще бъде задействан на пълни обороти за разглеждане и одобряване на заявленията на кандидатите, като очаква първото подписване на договори по пчеларската програма да стане в края на месец март.

Мерки Б, Г и Д от Национална програма по пчеларство (НПП) 2020-2022 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е одобрена от Европейската комисия с Решение за изпълнение (ЕС) 2019/974 от 12 юни 2019 г., като общият бюджет възлиза на 19.2 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. За 2020 година финансовият ресурс е 6 399 307 лева.

Информация за мерките от НПП 2020-2022 г. и условията за финансиране, както и образец на заявлението за подпомагане, заинтересованите лица могат да получат в областните дирекции на ДФЗ в отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“ в Централно управление на ДФЗ-РА, както и онлайн на сайта на Фонда.

Отново ще се дава възможност инвестициите по мерки А, Б, В и Д да бъдат реализирани чрез нисколихвен кредит от ДФ „Земеделие“. След одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП, пчеларите ще могат да подават заявления за кредит в срок до 15 юли в ОД на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице.