ДАБДП изпрати указания до училищата относно организирането на автобусни екскурзии

Мярката е заради увеличаването на различни екскурзии и зелени училища

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ изпрати до директорите на всички училища в Република България и до представителите на Регионалните управления по образованието указания за задължителните елементи, за които да следят при наемането на превоз за училищни пътувания. Мярката е заради увеличаването на различни екскурзии и зелени училища през лятото и по-големия брой подобни пътувания, които се реализират.

Училищата могат да изискват списък на оборудването на автобусите, който да включва всички пасивни и активни. Препоръчва се училищата да се запознаят с тях като обърнат внимание дали има монтиран видеорегистратор. Задължително е те да бъдат оборудвани с предпазни колани на всички седалки с възможност за адаптирането им спрямо възрастта на превозваните деца. Следва да се изисква и документ за годността на водача да шофира, като се напомня, че само лица над 25 години, със стаж не по-малък от 2 години има право да превозва деца и/или ученици. Превозните средства трябва да са преминали и допълнителен технически преглед, за което може и следва да бъде поискан документ.

При реализирането на подобен случаен превоз фирмата е длъжна да изпрати писмено уведомление до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ с информация за маршрута на пътуване. Обръща се внимание на директорите да изискват този документ. Към момента този елемент често се пропуска, а проверката, която ИААА извършва след получаване на уведомлението е още една възможност училищното ръководство да бъде сигурно, че фирмата е изрядна и разполага с всички необходими лицензи.

ДА "Безопасност на движението по пътищата" обръща внимание на важността от преминаване на задължителен инструктаж на лицето, което придружава учениците. То следва да следи и дали всички пътници са поставили обезопасителните си колани и да реагира при ситуация на пътя. Много важно е тези лица да имат знания и умения за оказване на първа помощ.

Във връзка с последните инциденти с ученически автобуси Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще предложи конкретни нормативни промени за увеличаване на контрола и превенцията. Първоначалният анализ показва, че голяма част от регистрираните инциденти са с превозни средства с висока експлоатационна възраст. В тази връзка държавата агенция препоръчва на всички училищна ръководства да следят за възрастта на превозните средства, които наемат и да обръщат внимание на тях, като един от най-важните елементи когато избират фирма-изпълнител.

Изпратените указания нямат за цел да натоварват училищните ръководства с несвойствени контролни функции. Най-важно е те да имат пълна и обобщена информация за най-важните елементи, за които да следят при организирането на подобни училищни екскурзии, които да могат да се прилагат и под формата на чек-лист. Към момента голяма част от училищата в страната спазват и прилагат тези разпоредби, но по-малки учебни заведения, които по-рядко организират пътувания може да бъдат заблудени от недобросъвестни превозвачи или туроператори. Затова са изработени единни указания за ученическите пътувания, които да се прилагат в цялата страна.