300 чуждестранни студенти ще прекрачат прага на Медицински университет – Плевен на 17 февруари - pleven.utre.bg

300 чуждестранни студенти ще прекрачат прага на Медицински университет – Плевен на 17 февруари

13 февруари 2020, 16:04 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

За пореден път висшето училище ще изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници

На 17 февруари, понеделник, от 10.00 ч в зала „Магнум“ на Втора клинична база стартира академичната 2019/2020 година за новоприетите чуждестранни студенти на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен). За пореден път висшето училище ще изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници. Клетвата има за цел да ги направи морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Чуждестранните студенти тържествено ще повторят думите на клетвата, произнесена от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. На старта на академичната година те ще бъдат приветствани от ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, както и от българските и чуждестранните си колеги. Със специални изпълнения на песни и танци ще ги поздравят чуждестранните студенти-участници в международното събитие Ден на народите 2019, както и отборът-победител от Италия за цялостно представяне.

Преди началото на учебната година, традиционно от Центъра за чуждестранни студенти бе организирана Програма за адаптация на новоприетите първокурсници – в рамките на две седмици. Тя включи информационни турове на университета, отворени врати в библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба „Миграция“ и запознаване с културно-историческото наследство на град Плевен – посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877“, Регионален Исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков“. За поредна година бяха предвидени и часове за изучаване на български език от новите чуждестранни студенти.

МУ-Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ на английски език в град Плевен – от 514 кандидати бяха приети 300 първокурсници от 32 държави, от които 12 студенти са записани в подготвителен курс. За трета поредна година най-висок е броят на студентите от Италия (178), следвани от гражданите на Великобритания (20), Германия (15), Пакистан (12), Турция (12) и Япония (12), както и от Индия и Гърция. За първи път във висшето училище има записани студенти от Грузия и Ливан.

МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по Медицина в университета се обучават над 1000 чуждестранни студенти от 45 държави. Към момента са дипломирани 16 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Европа, Индия и Австралия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета