Камери на тол системата вече дебнат за шофьори без винетки

Животът

17-02-2020, 15:03

Снимка:

архив

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

Глобите са от 300 лева за кола и 1 800 лева за камион.

Шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата. Новата регулацията влиза в сила от днес. Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

„Всички нарушения за деня се групират в едно, но на следващия ден при повторно преминаване през контролна рамка и незаплатена винетна такса потребителят отново е нарушител“, обясни пред БНТ проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ. В случай, че за едно превозно средство не е платена електронна винетка, собственикът ще има седем последователни електронни фиша, поясни проф. Асенов.

Ако мобилните екипи на тол контрола спрат нарушителя в същия ден, в който той е сниман от камерите на тол системата, той ще има възможносът да плати по-ниска санкция – т.нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките автомобили, 125 лв. за превозните средства между 3.5 т и 12 т и 175 лв.  за тези над 12 т.  В случай, че не бъде спрян нарушителят, то той ще трябва в 14-дневен срок да плати компенсаторната такса по банков път. Ако не я плати  ще бъде глобен – 300 лв. за леките автомобили и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства, обясни още проф. Асенов.

Камерите на тол системата обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа и въпреки че след 1 март платените участъци за тежкотоварните превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, макар и с нулева ставка.

За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега - от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. При старта на електронната система не беше възможен контрол от камерите на тола, тъй като през 2019 г. все още имаше валидни хартиени винетки, обясняват още от АПИ.