61 проекта за интеграция на ромите са реализирани в Плевенско през 2019 г. - pleven.utre.bg

61 проекта за интеграция на ромите са реализирани в Плевенско през 2019 г.

17 февруари 2020, 22:52 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

Проектите са в сферата на образованието, здравеопазването, жилищните условия и заетостта

В 9 от 11-те общини на територията на област Плевен имат създадени и действащи общински планове за интеграция на ромите с период на действие от 2017 до 2020 г., съгласно указанията на Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. В редица плевенски общини партньорството между неправителствени организации и общинските администрации предлага иновативни решения за повишаването на заетостта и образованието в ромска общност.

13 са модераторите в област Плевен за 2019 година – община Кнежа /2/, община Червен бряг /3/, община Долни Дъбник /1/, община Гулянци /3/, община Искър /1/, община Левски /2/, община Плевен /1/. На територията на област Плевен през миналата година са реализирани 61 проекта (за 2018 г. те са били 29) за интеграция на ромите, съответно в общините Червен бряг, Долна Митрополия, Гулянци, Кнежа, Левски и Плевен. Проектите са в сферата на образованието, здравеопазването, жилищните условия и заетостта.

Трудностите, отчетени в доклада касаят ниската мотивация на част от родителите от ромския етнос за получаване на образование на техните деца; все още много млади роми продължават да остават без подходящо образование; рано да напускат училище; или да не тръгват на училище; наблюдават се ранни бракове и отсъствие на морални ценности.

След приемането му от Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Мониторинговият доклад следва да бъде утвърден от областния управител на област Плевен, след което ще бъде изпратен до Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерски съвет в срок до 28.02.2020 г.

В работата на Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси активно участие вземат следните местни неправителствени организации: Сдружение „Знание” – Плевен, Сдружение „Развитие на личността и човешките ресурси” – Плевен, както и представители на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета