В Кнежа се проведе работна среща за създаването на регионален център по биотехнологии и иновации

Създаването му ще обедини три научно-изследователски института на регионален принцип

Заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов присъства на работна среща в Института по царевицата в Кнежа, на която бе обсъдено създаването на регионален център по биотехнологии и иновации. На срещата присъстваха народният представител Васил Антонов, проф. Мартин Банов – председател на Селскостопанската академия, доц. Д-р Диян Георгиев –директор на Института по планинско животновъдство в гр. Троян, проф. д-р Иван Панчев – директор на ИЛВ – Плевен, доц.д-р Наталия Петровска- директор на института по царевицата в Кнежа, както и представител на столична консултантска фирма.

„Идеята ни е да се тръгне в посока на обединяване на  трите института, за да може, ползвайки програмите, които в момента са допустими, те да бъдат по-конкурентоспособни. Науката може да се изведе на по-високо ниво. Плевенска област има капацитета за един такъв регионален център, който да се развива и функционира на територията на нашата област, съвместно с другите институти, разбира се”, каза кметът на община Кнежа Илийчо Лачовски.  Думите му подкрепи и заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов, който определи инициативата като много добра.

„Тук са трите института, които са флагмани в областта на земеделието. Институтът по царевицата има сериозни научно-изследователски традиции и постижения. Без иновации, без съвременни лаборатории, които в Кнежа биха намерили чудесно поле за изява, които да бъдат донор на идеи, които да продават идеи, този сектор не може да регистрира напредък. Ние ще съдействаме, така че нещата да се случат по възможно най-добрия начин, защото нашата част на Северна България го заслужава.”, каза д-р Красимир Трифонов.

В хода на обсъждането стана ясно, че създаването на регионален център ще обедини три научно-изследователски института на регионален принцип. Всички присъстващи споделят виждането, че Плевен и Ловеч са естествен център на научно-изследователската дейност в сферата на биотехнологиите и селското стопанство за Северозападния планов район.

Представителят на консултантската фирма разясни, че изискване на програмата е да се финансира публична изследователска инфраструктура, която да бъде  разположена на територията на научно-изследователските институти в  зависимост от техния предмет на дейност. Там  се изграждат нови юридически лица, които освен научното звено включват и представители на бизнеса, минимум три – при спазване на съответните изисквания. Стана ясно, че в страната има 31 центъра, като в 12-13 от тях участват общини, в 4 областни управи, с различен акцент, с различно съфинансиране. Съфинансирането не може да е с публични средства. То трябва да се осигурява от експлатацията на самата научно-изследователска инфраструктура или от  трансфера на завършващ етап на различни научни разработки. „Това е не партньорство, което предлага научни продукти и резултати, а реално партньорство на всички тези 10 или 15 стопански структури около институтите с подкрепа на общини, областни управи, които заедно предлагат на Северозападния  район, а и на цяла България своите услуги, а и възможност за ползване на тези услуги. Това е различното. Това е нов тип партньорство, което предоставя на пазара нов вид услуги и резултати от научно-изследователска дейност.”, каза консултантът Тодорова.

На тези регионални иновационни центрове се възлага голяма роля в следващите плановите периоди. Те да трансферират технологии, затова е важно да се обединят и да подават насоките за стратегическото планиране на регионите.

„И държава и общини подкрепят идеята. Тук искам дебело да подчертая, че целта за създаване на регионален център в сферата на биотехнологиите и иновациите е да се създаде нещо работещо в полза на институтите и на обществото, а не да се създава администрация”, обобщи народният представител Васил Антонов.