Полицейска спецоперация срещу битовата престъпност се проведе на територията на Първо РУ – Плевен

Действията са реализирани под наблюдението на Окръжна прокуратура - Плевен

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се проведе в област Плевен вчера под надзора на прокуратурата. Масираните полицейски проверки обхванаха територията, обслужвана от Първо РУ – Плевен – част от град Плевен и село Буковлък. За времето от 7 часа до 17 часа са проведени активни действия с цел привеждане в известност, профилактиране и ангажиране към наказателна и/или административно-наказателна отговорност на лица от активния криминален контингент, които със своите действия влияят на оперативната обстановка.

Акцент на акцията са и извършители на престъпления с две или повече висящи производства, както и лица, идентифицирани като проблемни в населените места, с мерки за неотклонение и различни от „задържане под стража“.

В хода на операцията са проверени различни адреси в село Буковлък. В дом, обитаван от 42-годишен, са установени 10 кг. жълто-кафява листна маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн. Нередовната стока е доброволно предадена на полицейските органи от 19-годишна. Образувана е преписка за изясняване на случая. В различни имоти са извършени проверки на основание чл.83 от ЗМВР във връзка с налични сигнали за държане на акцизни стоки без бандерол - тютюн и /или цигари, както и сигнали за притежание на наркотични вещества. Задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР са 42-годишния, 19-годишната, 18-годишен, двама 22-годишни и 20-годишен. Изяснява се съпричастността им към различни престъпления.

В хода на специализираната полицейска операция бяха изградени два контролно-пропускателни пункта за проверка на преминаващи лица и автомобили на изходите на село Буковлък - по посока град Плевен и по посока село Върбица, община Плевен. Проверени са общо 33 автомобила и 35 лица, като са съставени 5 акта за констатиране на административни нарушения по Закона за движение по пътищата, един фиш по същия закон, един акт за констатиране на административно нарушение по Закона за българските документи за самоличност. Връчени са пет фиша за констатиране на административни нарушения по Закона за движение по пътищата.

В хода на специализираната полицейска операция на улица "Вит" в областния град полицейски служители и служители от Държавно горско стопанство - Плевен спират товарен микробус „Фиат Дукато". Автомобилът е управляван от 72-годишен. Установена е дървесина - 8,5 куб.метра без документи за законния ѝ произход. Служителите на ДГС - Плевен са съставили 7 акта за констатиране на административно нарушение по Закона за горите. Иззети са дървесината, както и микробуса, с който е превозвана. Сезирана е прокуратурата.