Плевен се преклони пред живота и делото на Апостола на свободата (Снимки)

Паметникът в центъра на Плевен бе отрупан с венци и цветя

С военен ритуал и панихида пред паметника на Васил Левски Плевен почете днес 147-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Своята признателност пред саможертвата на един от най-светлите и чисти образи в националната ни история засвидетелстваха десетки плевенчани и гости на града.

Да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника, бяха народни представители от 15 МИР - Плевен, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници от групите в местния парламент, кметът Георг Спартански и заместниците му, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, представители на държавни и местни институции, патриотични организации и културни институти. Пред паметника на Апостола на свободата днес с цветя бяха и много деца от училищата в Плевен.

За безсмъртното дело на Левски припомни в словото си кметът Георг Спартански. Той отбеляза, че всяка година на две исторически дати всички спираме в забързаното си ежедневие, за да отдадем почит към най-великия и достоен българин - Васил Левски! „Всички ние не трябва да забравяме и в останалите дни от годината за какво той се е жертвал, как го е направил с ясното съзнание за историческата си мисия и затова, че и той, и ние, и тези след нас сме във времето и времето е в нас“, каза в словото си градоначалникът.

В знак на признателност пред делото на Апостола на свободата паметникът в центъра на Плевен бе отрупан с венци и цветя.