Образуваха досъдебно производство заради опасното месо, открито в Плевен - pleven.utre.bg

Образуваха досъдебно производство заради опасното месо, открито в Плевен

20 февруари 2020, 14:32 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Взети са незабавни мерки за недопускане изнасянето и разпространението му

Районна прокуратура – Плевен образува досъдебно производство затова, че на неустановени дати до 06.02.2020 година в гр. Плевен са нарушени правилата, уреждащи добива, производството, преработката, съхранението и търговията с храни от животински произход, предназначени за общо ползване и с това са изложени на опасност здравето и живота на потребителите -   престъпление по чл.350, ал.2 от НК.

На 06.02.2020г. в РП-Плевен е заведена прокурорска преписка по повод подаден сигнал  от Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен, съдържащ данни за съхранение на територията на гр.Плевен на заразено месо с неизяснен произход. Веднага е осъществен контакт и е проведена среща между наблюдаващия преписката прокурор, представител на Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен и служители от СПИП при ОДМВР-Плевен.          С оглед наличните данни за огромно голямо количество месо с неизяснен произход в складове на фирма в гр.Плевен, са разпоредени от наблюдаващия прокурор действия по описване и измерване на намиращото се в проверяваните помещения месо и месни продукти. За времето от 07.02.2020 година до 14.02.2020 година представители на Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен и служители от СПИП при ОДМВР-Плевен ежедневно описват и измерват животински и неживотински продукти в складове и цех на фирмата. Указано е и да се съберат всички относими документи  по случая.

В резултат на проверката са установени 50 тона продукти с неизяснен произход и към 6200кг. месо с изтекъл срок на годност. За цялото това количество на собственика и на управителя на фирмата от Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен са издадени  задължителни Разпореждания по Закона за храните за насочване и унищожаване на суровини и храни от животински произход.

Към момента от събраните данни по проверката, не се установява месото, посочено в сигнала на Директор Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен да е реализирано в търговската мрежа. От датата на подаване на сигнала, станал повод за проверката, са взети незабавни мерки за недопускане изнасянето и разпространението от проверяваните складове на въпросното месо.

По случая продължава работа разследващ полицай.Коментари (5)

Потребител
Иванчо
Яж каквото искаш, но недей да пишеш глупости.
Тези неща трябва да се знаят от хората, а виновните да си платят.
21 февруари, 10:46 ч.
Потребител
Иван
Стига вече с това месо. Голяма параноя ... Какви ли иначе законни боклуци ядем постоянно.
20 февруари, 18:39 ч.
Потребител
Иван
Стига вече с това месо. Голяма параноя ... Какви ли иначе законни боклуци ядем постоянно.
20 февруари, 16:06 ч.
Потребител
Иван
Стига вече с това месо. Голяма параноя ... Какви ли иначе законни боклуци ядем постоянно.
20 февруари, 14:45 ч.
Потребител
Иван
Стига вече с това месо. Голяма параноя ... Какви ли иначе законни ядем постоянно.
20 февруари, 14:45 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета