"Пробуждане с хоро" за пети път събира българи у нас и по света

Хиляди сънародници ще се хванат на хоро едновременно, за да покажат, че българският дух е жив

На 3 март - Националния празник на България за пета поредна година празникът "Пробуждане с хоро" ще събере позитивната енергия на българите у нас и по света. Традиционната световна инициатива, посветена на Националния празник на България и организирана от „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“, ще прехвърли своеобразен мост между сънародниците ни от всички точки на света. Хиляди сънародници ще се хванат на хоро едновременно, за да покажат, че българският дух е жив. Хора ще се извиват в малките и големите населени места у нас, както и в културните центрове, българските посолства и училища, площадите, дворовете и домовете на българите по света.

„На 3 март 2020 г. ще се хванем за ръце и ще отбележим подобаващо Националния празник на България. Нека покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Нека се съберем в родова верига и да разкажем, че българите имаме нужда от Единение. С поведението ни на този ден, ще пренесем с отговорност и търпение примера на предците ни, творили единствено за духовно израстване и общочовешка подкрепа. Активността ни ще покаже, че българският дух е жив, че българските общности у нас и в чужбина уважават традициите си и имат национално уважение и гордост“, казват организаторите.

По традиция центърът на тържествата отново ще бъде паркът Заимов в София, където на 3 март 2020 г. от 12 часа ще бъде откриването на събитието. В този час едновременно в десетки градове (сред които е и Плевен) и села българи ще се хванат на буйни хора.

Към „Пробуждане с хоро“ на 3 март 2020 г. може да се включат всички българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители. Всеки желаещ да участва в инициативата може да заяви готовността си на фейсбук страниците:

„Пробуждане с хоро“  -  https://www.facebook.com/PROBUJDANESHORO/

„Сдружение Азбукари“ - https://www.facebook.com/Azbukari/

„Българи за България“ -https://www.facebook.com/BGIYI618/

Организаторите се обръщат към всички българи с призива да станат съорганизатори и да участват на 3 март, за да има хоро на всяко място по света, където има българи. Да изпратят кратко видеообръщение, и да кажат, защо се включват в инициативата, като приканят и други да го направят. „Така искрата, която гори във всеки от нас ще запали всички българи към каузата“, казват организаторите.

На 3 март хиляди българи заснемат видеоклипове от своето хоро и правят вълнуващи снимки, които се публикуват на страницата на инициативата. „Покажете ни и тази година Вашите емоции, споделете ни Вашите позитивни призиви и обръщения към българите по целия свят преди, по време и след 3 март. „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ отправяме покана към всички българи, където и да се намираме, да излъчим силен положителен импулс, за да покажем на света очарованието на образа ни, будил възхищение у мнозина през хилядолетията. Нека да представим най-ценното ни достойнство, а именно красивото и одухотворено лице на България!“, призовават още оранизаторите.