Камерите на тола ще подпомагат работата на МВР и Агенция "Митници"

Това ще стане чрез свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция „Пътна инфраструктура“

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Това ще стане чрез свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така ще се установяват не само нарушители, използващи републиканската пътна мрежа без платени пътни такси. Актуална информация ще се получава в областта на мониторинга на трафика и изсветляване на сивия сектор в транспортната дейност. Това ще позволи също контрол на маршрута за преминаване на транзитния трафик. Ще се наблюдава и движението на тежкотоварните превозни средства по отношение на пътната безопасност, спазването на ограничения за движението им в предпразнични и следпразнични дни и др.

За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заедно с министерствата на вътрешните работи и на финансите разработи проект на Инструкция за обмена на информация между Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. В нея са описани условията и редът за достъп до информационните системи за контрол и санкциониране на нарушения, свързани със събиране на пътните такси. Създават се възможности за установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и за налагане на наказания.

Проектът на Инструкцията и приложенията към нея са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации.