В област Плевен стартира разяснителна кампания във връзка с АЧС

Кампанията ще продължи до 17 март по предварително утвърден график

От 4 март в област Плевен стартира разяснителна кампания във връзка с АЧС и промените в закона за ветеринарно-медицинската дейност. Това стана ясно на днешното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова.

На срещите ще присъстват представители на ОДБХ, Български ветеринарен съюз и кмет или кметски наместник на съответното населено място. Могат да присъстват и собственици на лични стопанства, които да получат разяснения относно новите изисквания по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Кампанията ще продължи до 17 март по предварително утвърден график, за който ще бъдат информирани местните власти.

От доклада на директора на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов стана ясно, че епизоотичната обстановка в област Плевен по отношение на АЧС е спокойна.

Що се касае до инфлуенца по птиците са предприети мерки, упоменати в заповед на директорите на БАБХ и ОДБХ – Плевен, относно епизоотичната готовност във връзка с това заболяване. Мерките включват забрана за отглеждане на открито на домашни птици от всякакви видове и категории и провеждането на изложби и базари и птици. Необходимо и повишаване вниманието на органите на РДГ, ловните организации на територията на областта, както и на орнитологични дружества за извършване на засилен надзор над дивите птици. Стопаните, отглеждащи птици в личните си стопанства, както и ловните организации трябва незабавно да уведомяват кметове на населени места или официалните ветеринарни лекари при забелязване на отклонение от здравословното състояние или  повишена смъртност при отглеждане на домашните или дивите птици.